Zastava Ujedinjenog Kraljevstva

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Proporcije 3:5
Proporcije 1:2
Zastava Engleske
Zastava Škotske
Razvoj zastave

Zastava Ujedinjenog Kraljevstva, često zvana i Union Jack, kombinacija je zastava triju konstitutivnih delova zemlje godine 1801. kada je službeno proglašena: engleskog krsta svetog Đorđa, škotskog krsta svetog Andrije i irskog krsta svetog Patrika (kojeg su sami Irci retko koristili).

Prva je verzija ove zastave, bez zastave sv. Patrika, nastala kraljevskom uredbom 1606. nakon što je 1603. škotski kralj Džejms VI postao i kralj Engleske (kao Džejms I) i tako ujedinio dva kraljevstva u personalnu uniju. Upotreba ove zastave bila je isprva ograničena na brodove, a na kopnu je korišćena zastava pojedinog kraljevstva. Godine 1707. Zakonom o uniji kojim je stvoreno Kraljevstvo Velike Britanije propisana je i upotreba zastave na kopnu.

Godine 1801. donesen je novi Zakon o uniji kojim su ujedinjena Kraljevstva Velike Britanije i Irske u Ujedinjeno Kraljevstvo. Već postojećoj zastavi dodan je krst sv. Patrika tako da su dotada beli dijagonalni krakovi razdeljeni u belu i crvenu polovinu sa belim rubom koji ih je, prema heraldičkim pravilima, razdvajao od plave.

Službeno, Union Jack je prvenstveno kraljevska zastava, a njena upotreba kao narodne zastave tradicionalnog je karaktera. Upotreba zastave na moru strogo je propisana; civilni brodovi ne smeju je koristiti i moraju umesto nje vioriti crvenu zastavu sa Union Jack u gornjem levom uglu.

Pojavljivanje u drugim zastavama[uredi | uredi kod]

Zastava Ujedinjenog Kraljevstva pojavljuje se u gornjem levom uglu gotovo svih zastava britanskih prekomorskih teritorija, kao i u zastavama nekih bivših britanskih kolonija: Australije, Novog Zelanda, Tuvalua i Fidžija, kao i američke savezne države Havaji koja nikad nije bila pod britanskom upravom.

Povezano[uredi | uredi kod]

Spoljašnje veze[uredi | uredi kod]

Zastava Ujedinjenog Kraljevstva na www.fotw.net

Državna zastava / Državni grb
Spisak državnih zastava | Spisak državnih grbova