Grb Ujedinjenog Kraljevstva

Iz Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na navigaciju Idi na pretragu
Grb Ujedinjenog Kraljevstva

Kraljevski grb Ujedinjenog Kraljevstva službeni je grb britanskog monarha, trenutno Elizabete II. Varijante ovog grba koriste i drugi članovi kraljevske obitelji i britanska vlada. U Škotskoj, kraljica ima drukčiji grb, koji koristi tamošnja vlada.

Simboli[uredi - уреди | uredi kôd]

Štit je podijeljen na četiri dijela. U gornjem lijevom i donjem desnom dijelu je prikaz tri lava u prolazu na crvenoj pozadini (simbol Engleske), u gornjem desnom se nalazi kraljevski grb Škotske - crveni lav na zlatnoj pozadini, okružen ljiljanovim vijencem; donji lijevio dio prikazuje harfu, simbol Irske.

Kresta je lav koji stoji na sve četiri šape, sa imperijalnom krunom, a sam stoji na imperijalnoj kruni koja je na zlatnom, kraljevskom šljemu.

Držači su okrunjeni lav (simbol Engleske) i jednorog (simbol Škotske). Jednorog je okovan, jer je staro vjerovanje da je slobodni opasna zvijer.

Grb ispod štita nosi moto britanskog monarha Dieu et mon droit (Bog i moje pravo), a oko štita je moto Reda podvezice - Honi soit qui mal y pense (posramljen bio onaj koji loše o tom).