Šlem

Iz Wikipedije, slobodne enciklopedije
(Preusmjereno sa Šljem)
Idi na navigaciju Idi na pretragu
Spartanski šlem

Šlem, vojni, služi za zaštitu glave. Prvobitno je bio namenjen zaštiti od mača, sablje, koplja, strele i buzdovana.[1] Početkom 20. veka koji će iznedriti brzometnu artiljeriju i efikasno streljačko naoružanje, nametnulo je potrebu za savremenim šlemom.

Prvi moderan šlem usvojili su Francuzi, takozvani model (skraćeno M) 15 koji je trebalo da pruži zatitu od gelera i rikošetiranih tanadi (u to vreme šlem nije zamišljen da zaštiti od direktnog pogotka puščanog ili pištoljskog zrna). Istim putem krenuli su i Nemci koji svoju vojsku opremaju šlemom M16 dok Englezi uvode šlem "model 1". Austrougarska će usvojiti isti model šlema kao i njihovi saveznici Nemci dok će Amerika, po uključivanju u rat 1917. godine, kopirati britanski šlem.

Srpska vojska će po dolasku na solunski front dobiti francuske šlemove M15, koji sa prednje strane nose srpsku kokardu - orla sa štitom na kojme su ocila. Srpski šlem je bio kaki boje.

Galerija[uredi - уреди | uredi kôd]

Reference[uredi - уреди | uredi kôd]

  1. Fox-Davies, Arthur Charles; Johnston, Graham (2004) [1909]. A Complete Guide to Heraldry. Whitefish, MT: Kessinger Publishing. ISBN 1-4179-0630-8. 

Literatura[uredi - уреди | uredi kôd]

Spoljašnje veze[uredi - уреди | uredi kôd]