Zastava Gruzije

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Razmera: 2:3
Zastava mornarice, razmera: 2:3
Ratna zastava, razmera: 2:3

Zastava Gruzije je takozvana zastava sa pet krstova, vraćena u zvaničnu upotrebu 14. januara 2004. godine posle skoro 500 godina. Ova zastava je bila zastava gruzijske kraljevine u srednjem veku i korišćena kao zvanični simbol Ujedinjenog Nacionalnog pokreta koji je došao na vlast 2004. godine.

Istorija zastave

[uredi | uredi kod]

Zastava je upotrebljavana još od 13. veka. Centralni element je krst sv. Đorđa (kao na zastavi Engleske) koji je svetac zaštitnik Gruzije. Dodatni krstovi su verovatno nastali u vreme vladavine Đorđa V, koji je iz Gruzije isterao Mongole. Dizajn je u to vreme bio pod uticajem grba Jerusalimske kraljevine.

Zastava je prestala da se upotrebljava kasnije, ali je ponovo vraćena u upotrebu u okviru gruzijskog patriotskog pokreta posle raspada SSSR-a. Uz veliku podršku naroda i crkve predložen je zakon o vraćanju zastave u upotrebu 1999. godine, ali je predsednik Eduard Ševarnadze sprečio usvajanje. Zastavu su koristili opozicionari predvođeni Mihailom Sakašvilijem. Po smeni vlasti u Gruziji, zastava je zvanično usvojena, mada ne bez protesta zbog usvajanja partijske zastave kao državne.

Ranije zastave Gruzije

[uredi | uredi kod]
Zastava Gruzije, 1918-1921, 1990-2004

Zastava Gruzije u vreme kratkotrajne Demokratske Republike Gruzije, ukinuta u vreme SSSR-a pa vraćena 1990. godine.

Zastava Gruzijske SSR, 1921-1990

Tokom vremena SSSR-a Gruzija je promenila nekoliko varijanti zastave baziranih na zastavi SSSR-a. Zastava prikazana desno važila je u vreme raspada SSSR-a.

Vidi još

[uredi | uredi kod]

Spoljašnje veze

[uredi | uredi kod]