Zastava Portugala

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Razmera: 2:3

Zastava Portugalije sastoji se iz dva vertikalna polja zelene (2/5 dužine, ka jarbolu) i crvene (3/5) boje. Na granici boja nalazi se armiljarna sfera u kojoj se nalazi tradicionalni portugalski štit. Zvanično je usvojena 30. juna 1911. godine ali je faktički korišćena od republikanske revolucije 5. oktobra 1910. godine.

Značenje zastave

[uredi | uredi kod]

Zvanično tumačenje tokom perioda vlasti nacionalističkog režima od 1933. do 1974. godine bilo je da zelena boja predstavlja nadu a crvena krv onih koji su poginuli služeći naciji. Ovo je i najčešće usvojeno tumačenje, ali postoje i druge teorije o poreklu boja.

Među veksilolozima je rasprostranjeno uverenje da boje potiču od tradicionalnih boja Iberijskog federalizma, republikansko-socijalističke ideologije koja je zagovarala ujedinjenje iberijskog poluostrva a bila je popularna početkom 20. veka, tj. u vreme revolucije u Portugalu.

Štit i armiljarna sfera

[uredi | uredi kod]

Videti grb Portugalije.

Evolucija portugalske zastave

[uredi | uredi kod]
1095 (1:1)


1143 (1:1)

Prvu portugalsku zastavu koristio je na svom štitu prvi kralj Portugala. Bio je to plavi krst na beloj podlozi, a to su bili i simboli njegovog oca, grofa Anrija od Portugala. 1093-1112).

1185 (1:1)

Kraljevski grb činilo je pet malih štitova na srebrnom polju, raspoređenih u obliku krsta, koji su pokazivali na centar. Interpretacija pet štitova je da je to pet rana kralja Alfonsa I iz bitke kod Urike ili čak pet rana Hrista.

Kasnije zastave

[uredi | uredi kod]

Vidi još

[uredi | uredi kod]
Državna zastava / Državni grb
Spisak državnih zastava | Spisak državnih grbova