Zastava Ukrajine

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Zastava Ukrajine. Razmera 2:3

Ustav Ukrajine definiše da je zastava Ukrajine sačinjena od dve jednake horizontalne linije plave i žute boje.

Poreklo zastave je u čestoj upotreni plave i žute boje na grbovima u području Galicije, a i današnji grb Lavova je zlatni lav na plavoj podlozi. Slične zastave plave i bele boje koristili su i kozaci.

Savremeno poreklo zastave je u nacionalnoj revoluciji iz 1848. godine. Prvi put je tom prilikom na zgradi magistrata Lavova istaknuta žuto-plava zastava. Iako je pokret ostao bez značajnijih političkih posledica, novoformirane ukrajinske divizije u austrijskoj vojci koristile su žuto-plave zastave u svojim oznakama.

Iako su originalne zastave iz 1848. godine bile zasita žuto-plave, s žutom bojom kao gornjom, prelaz ka sadašnjem izgledu izvršen je kako bi širim slojevima ukrajinskog stanovišta bilo lakše objašnjeno značenje. Tako je nastalo uobičajeno tumačenje da zastava predstavlja nebo iznad polja žita, koje se održalo do danas iako nema veze sa istorijskim nastankom zastave.

Zastava Ukrajinske Narodne Republike

Zastava Ukrajine prvi put je usvojena 1918. godine kao zastava kratkotrajne Ukrajinske Narodne Republike. Pored tamnije nijanse plave, zastava je u gornjem levom uglu imala ukrajinski trozubac, koji će danas biti usvojen za grb Ukrajine. U sovjetsko vreme zastava je zamenjena novom koja je bila u upotrebi do 1992. godine.

Vidi još[uredi | uredi kod]

Spoljašnje veze[uredi | uredi kod]

Zastava Ukrajine na www.fotw.net

Državna zastava / Državni grb
Spisak državnih zastava | Spisak državnih grbova