Zastava Turske

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Razmera: 2:3

Zastava Turske sastoji se iz belog polumeseca i bele petokrake zvezde na crvenom polju. Zastava se naziva Ay Yıldız (doslovno, "mesec zvezda") ili al sancak ("crveni barjak") na turskom. Zastava ima složeno poreklo s obzirom da je poznata iz ranog perioda istorije a praktično je identična poslednjoj zastavi Osmanskog carstva koja je usvojena 1844. godine. Jedina razlika je unekoliko promenjena razmera, zakonom iz 1936. godine.

Nijansa crvene koja se upotrebljava je Pantone 186, ili RGB (227, 10, 23).

Istorija

[uredi | uredi kod]
Glavni članak: Osmanska zastava

Simbol polumeseca i zvezde, danas uglavnom povezan sa islamom bio je korišćen na području Male Azije i od strane turskih naroda pre nastanka islama. Što se tiče crvene boje, poznato je da su Osmanlije koristile crvene zastave trouglastog oblika još od 1383. godine, a da se oblik promenio u četvorougao tokom istorije. Osmanlije su koristile različite izglede zastave, sa jednim ili nekoliko polumeseca a ponekad i sa zelenom podlogom. Menjao se i broj krakova zvezde. Tokom poznog perioda osmanlijskog carstva crvena boja korišćena je za sekularne a zelena za verske institucije. Broj krakova zvezde sveden je na pet 1844. godine kada je zastava Turske zapravo i poprimila konačan izgled.

O nastanku zastave postoje brojne legende, koje često kontriraju istorijskim saznanjima.

Jedna od legendi vezuje se i za izgled neba iznad Gazimestana u večeri Kosovske bitke. Pozicija: Lat: 43.41 , Long: 25.65

Povezano

[uredi | uredi kod]