Univerzitet u Virginiji

Iz Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na navigaciju Idi na pretragu
Univerzitet u Virginiji
((en)) University of Virginia
Logo univerziteta
University of Virginia Rotunda.jpg
Rotunda univerziteta
Historija
Osnivač Thomas Jefferson
Osnivanje 1819.
Generalno
Vrsta javni
Budžetski izdatak 7,5 milijardi USD[1]
Budžet 2,7 milijardi USD
Administracija
Predsjednik Teresa A. Sullivan
Akademsko osoblje 2102
Studenti
Broj studenata
  – dodiplomci
  – diplomci

14.898[2]
6340[2]
Boje plava i narančasta[3]
         
Sportovi NCAA Division I: ACC
25 ekipa (12 muških, 13 ženskih)
Nadimak Virginia Cavaliers, Wahoos
Maskota Cavalier
Udruženja AAU, APLU, ORAU, URA, SURA
Lokacija
Sjedište
  – grad
  – savezna država
  – država

Charlottesville
Virginia
 SAD
Kampus suburbani (6,81 km²)
Koordinate 38°2′4″N78°30′15″W
Službene stranice
www.virginia.edu
Monticello i Univerzitet u Virginiji u Charlottesvilleu
Flag of UNESCO.svg Svjetska baštinaUNESCO
Lawn UVa colorful winter sun 2010.jpg

 SAD

Univerzitet u Virginiji na karti SAD
Univerzitet u Virginiji
Univerzitet u Virginiji
Lokacija Univerziteta u Virginiji na području SAD-a
Registriran: 1987. (11. zasjedanje)
Vrsta: Kulturno dobro
Mjerilo: i, iv, vi
Ugroženost: -
Referenca: UNESCO

Univerzitet u Virginiji (engl. University of Virginia, kratica: UVA) je javni univerzitet u gradu Charlottesvilleu, u američkoj saveznoj državi Virginiji. Zamislio ga je i dizajnirao 1819. godine Thomas Jefferson (1743–1826), autor Američke deklaracije o neovisnosti i treći predsjednik SAD-a, koji je bio također i talentirani arhitekt. Izvorno upravno tijelo UVA su činili bivši američki predsjednici Thomas Jefferson, James Madison i James Monroe. Posjed na kojem je nastao univerzitet je bio u vlasništvu Monroea, u čijem domu i odvjetničkom uredu je danas smješten rezidencijalni dio univerziteta[4].

Thomas Jefferson je dizajnirao Univerzitet u Virginiji u duhu neoklasicizma i načelima paladijanizma, te ga je nazivao Akademsko selo (Academical Village). Njezina jedinstvena arhitektura zasnovana na rječniku klasične antike simbolizira težnje novoosnovane američke republike kao nasljednice europske tradicije, ali i najavljuje kulturni eksperiment tzv. kolonijalne arhitekture zrele države. Zbog toga je virginijski univerzitet, zajedno s privatnom Jeffersonovom vilom Monticello, upisano na UNESCO-v popis mjesta svjetske baštine u Americi 1987. godine[5].

Travnjak univerziteta u Virginiji

Historija[uredi - уреди | uredi kôd]

Tlocrt univerziteta iz 1826. godine, temeljen na Jeffersonovom crtežu

Zemljište za izgradnju univerziteta su 1788. godine je kupio ratni veteran James Monroe, koji će kasnije postati peti predsjednik SAD-a. Godine 1817. odbor je otkupio zemljište od Monroea, kada je on bio predsjednik, i pod vodstvom Jeffersona započela je gradnja koja je dovršena 1819. god. Nastava na univerzitetu je započela 1825. godine. Za razliku od ostalih univerziteta koja su tada nudili samo tri studija: medicinu, pravo i teologiju, Univerzitet u Virginiji je nudio i studije astronomije, filozofije, politologije, arhitekture i drugih inženjerskih disciplina. Bila je to prva obrazovna institucija koja je nudila studije modernih akademskih disciplina[6]. Još progresivniji korak je bio potpuno odvajanje obrazovanja od religije. Godine 1826. James Madison, četvrti predsjednik SAD-a je postao rektor univerziteta, a Jefferson je bio u upravnom odboru, sve do svoje smrti.

William Faulkner, dobitnik Nobelove nagrade i Pulitzerove nagrade, postao je predavač i konzultant na univerzitetu 1957. godine, što je ostao do svoje smrti 1962. godine. Braća John F. i Robert F. Kennedy su pohodili univerzitet 1958. godine, a 1960. i Martin Luther King. Univerzitet su posjetili i kraljica Elizabeta II. 1976. i Desmond Tutu 1998. godine.

Godine 2012. U.S. News & World Report je rangirao Virginijski univerzitet na drugo mjesto svih javnih univerziteta u SAD-u i 25. ponajbolje u državi[7]. Sportisti UVA se natječu u 23 sporta, a u ukupnom poretku američkih univerziteta (NACDA Directors' Cup) su ostvarili treće mjesto 2010. godine[8].

Odlike[uredi - уреди | uredi kôd]

Univerzitet u Virginiji je remek-djelo i izvanredan primjer velikih obrazovnih institucija iz vremena prosvjetiteljstva. Ono je bilo posljednje arhitektonsko i najambicioznije Jeffersonovo djelo. Upuštajući se u ovaj projekt utemeljen na obrazovnim idealima enciklopedizma i demokracije, Jefferson je napustio planove starijih fakulteta u Velikoj Britaniji i SAD-u. Njegov ostvareni plan „akademskog sela” je inspiriran higijenskim načelima graditelja bolnica i masom simbolično dočarava hijererhiju i ponavljanje oblika.

Njegova Rotunda, koja je kopija rimskog Panteona u pola njegove veličine, se uzdiže iznad knjižnice i dominira cijelim kompleksom. U deset paviljona s obje strane knjižnice nalazilo se deset profesora koji su vodili neovisne škole, te je namjera bila da svojim osobitim oblikovanjem predstavljaju enciklopediju klasične i neoklasične arhitekture. Na katu iznad učionica bile su stambene prostorije profesora i 54 sobe za učenike. Kolonada u prizemlju koja ih sve povezuje je služila kao ujedinitelj cjelokupnog prostora.

Zgrada na samom jugu kompleksa je dodana kasnije i nepotrebno je zatvorila ovaj slavodobitni prostor.

Istaknuti studenti[uredi - уреди | uredi kôd]

Dvorana diplomanata

Od osoba koje su diplomirale na Univerzitetu u Virginiji ističu se:

Univerzitet su pohađali i:

Izvori[uredi - уреди | uredi kôd]

  1. „UVA Annual Report”. http://www.uvimco.com/home/showsubcategory?catID=145. 
  2. 2,0 2,1 „Current On-Grounds Enrollment”. http://www.virginia.edu/Facts/Glance_Enrollment.html. 
  3. „Graphic Standards — University of Virginia”. The Graphic Identity for the University of Virginia. 14. 3. 2015. http://webstandards.virginia.edu/graphic-standards. 
  4. Univerzitet u Virginiji na HistArch ((en)) Preuzeto 26. 9. 2012.
  5. Monticello and the University of Virginia in Charlottesville na službenim stranicama UNESCO-a ((en)) Preuzeto 26. 9. 2012.
  6. Dumas Malone, Jefferson and His Time: The Sage of Monticello, str. 417.-418.
  7. Best Colleges 2012: Top Public Schools, US News and World Report ((en)) Preuzeto 26. 9. 2012.
  8. NACDA Directors' Cup 2010. ((en)) Preuzeto 26. 9. 2012.

Vanjske veze[uredi - уреди | uredi kôd]