Topaz (film, 1969)

Izvor: Wikipedija
(Preusmjereno sa stranice Topaz (1969 film))
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Topaz
Žanrtriler
RežijaAlfred Hitchcock
ProdukcijaHerbert Coleman
Alfred Hitchcock
ScenarioSamuel A. Taylor prema romanu kojeg je napisao Leon Uris
UlogeFrederick Stafford
Dany Robin
Claude Jade
Michel Subor
John Forsythe
Karin Dor
John Vernon
Michel Piccoli
Philippe Noiret
Roscoe Lee Browne
MuzikaMaurice Jarre
Premijera19. 12. 1969 (1969-12-19)
Jezikengleski jezik
Trajanje143 min.
Država Sjedinjene Američke Države
Kompanija
DistributerUniversal Pictures
Budžet$4,000,000
Tehnička ekipa
MontažaWilliam H. Ziegler
Topaz na Internet Movie Database

Topaz je film američkog redatelja Alfreda Hitchcocka iz 1969. godine. To je njegov 51. film, a nastao je po knjizi Leona Urisa. Priča je smještena u razdoblje kubanske krize, a pretežno opisuje doživljaje francuskog špijuna koji se upušta u istraživanje hladnoratovske političke zavjere.

Radnja[uredi | uredi kod]

Kada sovjetski obavještajac krene na Zapad sa porukom o tajnom sovjetsko-kubanskom paktu i postojanju "krtice" unutar redova francuske obavještajne agencije, CIA-in agent Michael Nordstrom (John Forsythe) traži pomoć agenta Andréa Devereauxa (Frederick Stafford) i nagovara ga da ide sa svojom kćerkom Michèle (Claude Jade) na medeni mjesec sa novinarom Françoisom Picardom (Michel Subor). André prihvaća, ali njegova supruga Nicole (Dany Robin) se brine za njega.

Kada se domogne nekih papira koje je imao Kubanac Rico Parra (John Vernon), Deveraux odlazi na Kubu posjetiti svoju ljubavnicu Juanitu de Cordobu (Karin Dor), koja je tajno povezana sa tajnom kriminalnom organizacijom, a u drugom smislu je povezana baš sa Parrom. Parra to sazna i ubije Juanitu, a Deveraux se vraća u Pariz gdje pokušava riješiti problem "krtice". U međuvremenu, Michèlpokušava pomiriti roditelje.

Nicole, nakon što ju je suprug varao na Kubi, vara njega sa vođom špijunske grupe "Topaz", Jacquesom Granvilleom (Michel Piccoli) kojeg zna još iz Pokreta otpora. François ide saznati tko je "Topaz" tako što ispituje NATO-vog službenika Henrija Jarra (Philippe Noiret). Michèle ubrzo nađe mrtvog Jarra, a François je nestao. François se kasnije vraća sa crtežom Jarrea kojeg Nicole prepozna. Ona tada kaže Andréu da je Granville vođa "Topaza".

Originalni kraj trebao je biti dvoboj Andréa i Jacquesa, no publici se taj kraj nije sviđao. Hitchcock je snimio novu verziju kraja u kojoj Jacques bježi, no ni taj kraj nije dobro prihvaćen od strane publike.

Reakcije[uredi | uredi kod]

Film nije baš dobro prihvaćen od strane publike i kritičara za Hitchcockov standard. Hitchcock je mijenjao scenarij malo prije početka snimanja, a distributer Universal je zahtijevao drugačiji kraj nego onaj koji je želio Hitchcock. Za ovaj film Hitchcock je angažirao francuski devetnaestogodišnju glumicu Claude Jade iz Truffautovog filma Ukradeni poljubac. Ona i Dany Robin bi filmu trebale dati glamur.

Hitchcock je o Jade kasnije rekao:

Claude Jade je zapravo jedna tiha dama, no ne bih jamčio za njezino ponašanje u taksiju.

Hitchcockov cameo[uredi | uredi kod]

Kao i u svakom od svojih filmova, Hitchcock ima barem jedan cameo nastup. U ovom filmu se može vidjeti na aerodromu kako sjedi u invalidskim kolicima koja gura medicinska sestra.

Inspiracije[uredi | uredi kod]

Vanjske poveznice[uredi | uredi kod]