German Concentration Camps Factual Survey

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
German Concentration Camps Factual Survey
ProducentSidney Bernstein
Sergei Nolbandov
NaracijaJasper Britton
MontažaStewart McAllister
Peter Tanner
Marcel Cohen[1]
StudioPsychological Warfare Division, SHAEF
DistribucijaBritanski filmski institut
Imperijalni ratni muzej
Datum(i) premijere
1945 (1945) (dovršen, nedistribuiran)

9. 2. 2014 (2014-02-09) (Berlin)
Trajanje72 min.[1]
Zemlja Ujedinjeno Kraljevstvo
Jezikengleski

German Concentration Camps Factual Survey (sh. Utvrđivanje činjenica o njemačkim koncentracionim logorima) je britanski crno-bijeli dokumentarni film snimljen 1945. u nominalnoj režiji Alfreda Hitchcocka, a koji se smatra jednim od prvih filmova posvećenih Holokaustu.

Počeo se snimati na samom kraju Drugog svjetskog rata, odnosno nakon što su britanske trupe oslobodile njemački koncentracioni logor Bergen-Belsen. Tome je svjedočio filmski producent Sidney Bernstein, tada zaposlen u britanskom ministarstvu Ministarstvu informacija, koji je postao uvjeren kako bi strahote koje je vidio u logoru morale biti ovjekovečene. Projektu su se preko savezničkog vojnog zapovjedništva za Evropu priključili i Amerikanci, a također i Sovjeti, koji su prikupili dokumentarne snimke iz Auschwitza i drugih logora koje su oslobodili. Bernstein je inzistirao da film osim snimaka leševa i tragova zločina uključi i intervjue sa preživjelim logorašima, ali i zarobljenim esesovskim čuvarima; u Bergen-Belsenu se među njima našao i logorski ljekar Fritz Klein; snimke napravljene za film su kasnije korištene na suđenju protiv njega i zapovjednika Josefa Kramera na kome su obojica osuđena na smrt zbog ratnih zločina.

U julu 1945. je britanska vlada odlučila da neće distribuirati film; obično se kao razlog navodi mišljenje Ministarstva vanjskih poslova kako bi objavljivanje podataka o Holokaustu povećalo pritisak na Britaniju da prihvati masovno useljavanje Jevreja u Palestinu pod tadašnjom britanskom vlašću. Amerikanci su, pak, od svog materijala stvorili daleko kraći film Death Mills prikazan početkom 1946. godine. Originalni materijal je ležao u arhivama sve do 1984. godine, dok djelomično nije ustupljen američkoj TV-kući PBS koja je od njega stvorila epizodu dokumentarne serije Frontline pod naslovom Memory of the Camps. Film je u svojoj integralnoj verziji prikazan tek 2014. godine.

Godine 2014. je snimljen dokumentarni film Night Will Fall posvećen snimanju originalnog filma.

Izvori[uredi | uredi kod]

  1. 1,0 1,1 „Production Credits, German Concentration Camps Factual Survey (1945)”. Imperial War Museum. Arhivirano iz originala na datum 2015-05-04. Pristupljeno 1 February 2015. 

Vanjske veze[uredi | uredi kod]