The Pleasure Garden (film)

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
The Pleasure Garden
poster filma
RežijaAlfred Hitchcock
ProducentMichael Balcon
Erich Pommer
ScenarioEliot Stannard
romanOliver Sandys
UlogeVirginia Valli
Carmelita Geragthy
Miles Mander
FotografijaGaetano di Ventimiglia
MontažaAlma Reville
DistribucijaGainsborough Pcitures (Britanija)
Artlee Pictures (SAD)
Datum(i) premijere3. studeni 1925.
Trajanje75 min.
Zemlja Ujedinjeno Kraljevstvo
Njemačka Njemačka
Jezikengleski
The Pleasure Garden na Internet Movie Database

Vrt užitaka (engleski The Pleasure Garden) je nijema drama iz 1925., redateljski prvijenac Alfreda Hitchcocka snimljen u britansko-njemačkoj koprodukciji. Temelji se na istoimenom romanu kojeg je napisao Oliver Sandys, a radnja se odvija oko plesačica u jednom noćnom klubu. Film je snimljen u njemačkom studiju, na lokaciji u Italiji, a znakovit je po tome što je bio jedan od prvih filmova u kojima su slavne zvijezde unajmljene kako bi glumili u filmu u drugoj državi: u ovom slučaju, Vrignia Valli je bila slavna američka glumica koja je unajmljena za britansku produkciju.[1]

Radnja[uredi | uredi kod]

Mlada djevojka Jill stiže u London na poziv g. Hamiltona, vlasnika noćnog kluba "Vrt užitaka", ali prilikom dolaska biva pokradena. Patsy, plesačica u klubu, se sažali nad njom te ju primi kod sebe kako bi joj pronašla posao. Jill doista dobiva ulogu u showu. Njen zaručnik Hugh stiže sa stanovitim Levetom, koji se pak zbliži sa Patsy. Kada Hugh odlazi na putovanje u Afriku, Jill pada na bogatog princa Ivana. Patsy i Levet se vjenčaju i odlaze na medeni mjesec.

Kada i Levet otiđe u Afriku, Patsy od njega dobije pismo da se tamo razbolio, te stoga moli Jill da joj posudi kartu. Jill pak odbija jer se želi udati za Ivana te nema novca za bacanje. Patsy ipak uspije posuditi novac i otići do željene lokacije, no kada otkrije da njen surprug živi sa mjesnom ženom, odmah odlazi. Patsy otkriva da je Hugh bolestan, no kada ih pronađe Levet, optuži ga da ju pokušava zavesti. Hugh upozori svojeg šefa da je Levet opasan. Šef upuca i ubije Levet koji je pokušao ubiti Patsy. Hugh preko novina otkriva da se Jill želi udati za Ivana. Hugh i Patsy se stoga zajedno utješe i vrate u London.

Glume[uredi | uredi kod]

Izvori[uredi | uredi kod]

  1. „How the BFI gave Hitchcock's The Pleasure Garden its rhythm back”. Guardian. 2012. Pristupljeno 25. siječnja 2013. 

Vanjske poveznice[uredi | uredi kod]