The Man Who Knew Too Much (film, 1956)

Iz Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na navigaciju Idi na pretragu
The Man Who Knew Too Much
Prijevod Čovjek koji je previše znao
Žanr triler
Režija Alfred Hitchcock
Produkcija Alfred Hitchcock
Scenario John Michael Hayes prema priči koju su napisali Charles Bennett i D.B. Wyndham-Lewis
Uloge James Stewart
Doris Day
Brenda De Banzie
Bernard Miles
Alan Mowbray
Hillary Brooke
Christopher Olsen
Muzika Glazba:
Bernard Herrmann
Arthur Benjamin
Pjesme:
Ray Evans
Jay Livingston
Premijera 1. jun 1956 (1956-06-01)
Jezik engleski jezik
Trajanje 120 min.
Država  Sjedinjene Američke Države
Kompanija
Distributer Paramount Pictures
Universal Pictures (1983. - danas)
Budžet $1,200,000
Tehnička ekipa
Montaža George Tomasini
The Man Who Knew Too Much na Internet Movie Database

Čovjek koji je previše znao (eng. The Man Who Knew Too Much) je triler Alfreda Hitchcocka iz 1956. Ovaj film je obrada istoimenog Hitchcockovog filma snimljenog 1934.

Film je dobio Oscara za najbolju pjesmu za pjesmu Que Será, Será koju u filmu pjeva Doris Day.

Radnja[uredi - уреди | uredi kôd]

Dr. Ben McKenna (James Stewart), njegova supruga Jo (Doris Day) i njihov sin Hank (Christopher Olsen) su na odmoru u Maroku. Tijekom puta, u autobusu, upoznaju misterioznog Louisa Bernarda (Daniel Gelin), a u Maroku, tijekom ručka, upoznaju Draytonove (Bernard Miles i Brenda de Banzie), još jedan par koji je na odmoru.

Sljedeći dan obitelj McKenna na marokanskoj tržnici svjedoči atentatu na špijuna. Prija nego umre, špijun Benu šapne strašnu tajnu: nečiji život je u opasnosti. Draytonovi tada otimaju Benovig sina Hanka kako bi uvjerili Bena da ne kaže policiji što je čuo.

Ben slijedi tragove i nalazi otmičare u crkvi gdje g. Drayton glumi svećenika. Tu saznaje da je plan atentat na vođu jedne europske države koji bi se trebao dogoditi tijekom koncerta u Royal Albert Hallu.

Ben i Jo odvojeno pronalaze ubojicu na koncertu gdje treba ubiti vođu države baš kada svirači sviraju vrlo glasnu dionicu. No, u glazbenoj pauzi, baš prije te dionice, Jo vrisne. Vrisak omete atentatora, koji promaši, a Ben ga počne hvatati po dvorani sve dok ovaj ne padne sa balkona i umre.

Par tada traži otmičare i dođe do ambasade u Londonu gdje su dočekani kao heroji. Gospodin Drayton, u nemogućnosti da ubije Hanka, pomogne mu da nađe svog oca. Gospodin Drayton tada pokuša pobjeći s njima kao taocima, no Ben ga gurne i on padne niz stube i izgubi život.

Glumačka postava[uredi - уреди | uredi kôd]

Hitchcockov cameo[uredi - уреди | uredi kôd]

Kao i u svakom svom filmu, redatelj Alfred Hitchcock ima cameo nastup. U Čovjeku koji je previše znao Hitchcock se može vidjeti kako promatra akrobate na tržnici, leđima okrenut kameri, malo prije ubojstva špijuna.

Glazba[uredi - уреди | uredi kôd]

Glazba igra veliku ulogu u filmu. Iako je Bernard Herrmann skladao relativno malo pozadinske glazbe za film, izvođenje kantate Olujni oblaci Arthura Benjamina je klimaks filma. U dodatak tome, lik koji u filmu tumači Doris Day je tada umirovljena pjevačica. Više puta u filmu ona pjeva pjesmu Que Será, Será koja je filmu 1956. donijela Oscara za najbolju pjesmu. Pjesma je na američkim ljestvicama dosegla 2. mjesto, a na britanskim 1. mjesto.

Vanjske poveznice[uredi - уреди | uredi kôd]