Subramanijan Čandrasekar

Iz Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na navigaciju Idi na pretragu
Padma Subramanijan Čandrasekar
Subrahmanyan Chandrasekhar.gif
Rođenje 19. oktobar 1910.
Lahore
Smrt 21. avgust 1995.
Čikago
Polje astrofizika
Institucija Univerzitet u Čikagu
Univerzitet u Kembridžu
Alma mater Univerzitet u Kembridžu
Poznat po Čandrasekarova granica
Istaknute nagrade Nobel prize medal.svg Nobelova nagrada za fiziku (1983)

Padma Subramanijan Čandrasekar (engl. Subrahmanyan Chandrasekhar; Lahore, 19. oktobra 1910. – Chicago, 21. avgusta 1995.) je bio indijsko-američki astrofizičar. Radio je u više polja, kao što su struktura zvezda, teorija belih patuljaka, dinamika zvezda, crne rupe i još mnogo. Radio je na univerzitetu u Čikagu do svoje smrti 1995. a takođe je pisao člankove za jedan od tadašnjih časopisa astrofizike. Sa Vilijamom Folverom dobio je Nobelovu nagradu za fiziku 1983. godine, za rad na teoriji građe i evolucije zvezda. Čandrasekarova granica dobila je ime po ovom naučniku.

Karijera[uredi - уреди | uredi kôd]

U januaru 1937, Čandrasekar se zaposlio na univerzitetu u Čikagu kao asistent a kasnije je postao profesor teorijske astrofizike. Na univerzitetu je ostao ceo svoj život, i odbijao bilo kakve ponude drugih univerziteta. Radio je na opservatoriji pri univerzitetu, a posle izgradnje laboratorije za astrofiziku i svemirska istraživanja, prešao je tamo.

Za vreme Drugog svetskog rata radio je u Merilendu u centru za balistička istraživanja. Robert Openhajmer pozvao ga je da učestvuje u projektu Menhetn ali je Čandrasekar bio sprečen.

Jednom prilikom Čandrasekar je napisao da ga je želja da učestvuje u doprinošenju nauci navela da odradi svoja naučna istraživanja i da sve od sebe. Takođe je rekao da je sistematizacija vrlo važna u naučnim istraživanjima: "What a scientist tries to do essentially is to select a certain domain, a certain aspect, or a certain detail, and see if that takes its appropriate place in a general scheme which has form and coherence; and, if not, to seek further information which would help him to do that."

Čandrasekar je proučavao različite oblasti astronomije u različitim vremenskim intervalima. Proučavao bi jednu oblast, izdao nekoliko papira o tome, zatim napisao knjigu o onome što je proučavao, i onda prešao na sledeću oblast i ponovio postupak. Ovako je od 1929. do 1939. godine proučavao strukturu i građu zvezda i teoriju belih patuljaka a od 1939. do 1943. dinamiku zvezda. U periodu od 1971. do 1983. radio je na matematičkoj teoriji crnih rupa i konačno, tokom kasnih osamdesetih radio je na teoriji surada gravitacionih talasa.

Izložba o životu i delu Subrahmanyana Chandrasekhara postavljena u Naučnom gradu u Kolkati u januaru 2011.

Ateizam[uredi - уреди | uredi kôd]

Čandrasekar se prilikom jedne javne rasprave razjasnio kao ateista:

Wikiquote „I should like to preface my remarks with a personal statement in order that my later remarks will not be misunderstood. I consider myself an atheist.“
()

Ovo je potvrđeno prilikom njegovih drugih javnih govora.

Izvori[uredi - уреди | uredi kôd]

Spoljašnje veze[uredi - уреди | uredi kôd]