Jean Baptiste Perrin

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Jean Baptiste Perrin

Rođenje 30. rujna 1870.
Francuska Lille, Francuska
Smrt 17. travnja 1942.
Sjedinjene Američke Države New York, New York, SAD
Državljanstvo Francuska francusko
Polje fizika
Institucija École Normale Supérieure
Sveučilište u Parizu
Alma mater École Normale Supérieure
Poznat po Priroda katodnih zraka
Brownovo gibanje
Istaknute nagrade Nobelova nagrada za fiziku 1926.

Jean Baptiste Perrin (Lille, 30. rujna 1870. - New York, 17. travnja 1942.), francuski fizičar i kemičar te dobitnik Nobelove nagrade za fiziku 1926. godine.

Životopis[uredi | uredi kod]

Rane godine[uredi | uredi kod]

Rođen je u Lilleu, a u Parizu je pohađao École Normale Supérieure, elitnu grande école. Postao je asistent u školi u razdoblju od 1894. do 1897. tijekom kojega je počeo izučavati katodne i X-zrake. Godine 1897. dodijeljen mu je stupanj doktora znanosti (docteur ès sciences). Iste je godine imenovan predavačem fizikalne kemije na Sorboni u Parizu. Profesorom na Sveučilištu postao je 1910. godine, držeći tu poziciju sve do njemačke okupacije Francuske tijekom Drugog svjetskog rata.

Istraživanje[uredi | uredi kod]

Godine 1895. utvrdio je da su katodne zrake građene od negativno nabijenih čestica. Izračunao je Avogadrov broj pomoću nekoliko metoda te je objasnio solarnu energiju termonukelarnim reakcijama vodika.

Nakon što je Albert Einstein 1905. godine objavio svoja teoretska objašnjenja Brownovog gibanja u uvjetima atoma, Perrin je napravio eksperimentalno istraživanje kako bi testirao i potvrdio Einsteinova predviđanja te je time smirio stoljetno osporavanje Daltonove atomske teorije.

Jean Perrin primio je Nobelovu nagradu za fiziku 1926. godine "za rad na diskontinuiranoj strukturi materije, a naročito za otkriće sedimentacijske ravnoteže". Time je jasno okončana duga borba vezana za fizičko postojanje molekula.

Perrin je autor mnogobrojnih knjiga i znanstvenih radova. Neke od njegovih najznačajnijih publikacija su:

  • Rayons cathodiques et rayons X
  • Les Principes
  • Electrisation de contact
  • Réalité moléculaire
  • Matière et Lumière
  • Lumière et Reaction chimique

Privatni život[uredi | uredi kod]

Perrin je bio časnik u inženjerskim postrojbama tijekom Prvog svjetskog rata. Kada su Nijemci, 1940. godine, provalili u Francusku, pobjegao je u SAD gdje je, 1942. godine umro u New Yorku. Nakon rata, 1948. godine, njegovi su posmrtni ostaci transportirani u Francusku gdje su u Panthéonu sahranjeni.