Scarecrow

Iz Wikipedije, slobodne enciklopedije
(Preusmjereno sa Strašilo (Batman))
Idi na navigaciju Idi na pretragu
Scarecrow
Scarecrow
Naslovnica stripa Detective Comics #23.2 (studeni 2013.)
Olovka i boja: Jason Fabok
Podatci o izdavanju
IzdavačDC Comics
Prvo pojavljivanjeWorld's Finest Comics #3
(jesen 1941.)
KreatoriBob Kane
Bill Finger
Podatci iz priče
Alter ego Jonathan Crane
Vrstačovjek
DomGotham City
AfilijacijeInjustice League
Injustice Gang
Secret Society of Super Villains
Sinestro Corps
Legion of Doom

Poznati aliasiProfesor Rance
Scarebeast
Ichabod Crane
Master of Fear
Prince of Panic
Schrocken
Yellow Lantern
Moći i sposobnosti
Školovan psiholog i profiler
Vješt kemičar i biokemičar
Iznimna inteligencija
Iskorištavanje straha svojih žrtava

Scarecrow, pravim imenom Dr. Jonathan Crane, stripovski je superzlikovac koji se pojavljuje u stripovima kuće DC Comics, primarno kao protivnik Batmana i njegove obitelji. Svoje prvo pojavljivanje imao još još u stripu World's Finest Comics #3 (jesen 1941.), a kao njegovi autori navode se Bob Kane i Bill Finger. Ipak, unatoč toj činjenici, Scarecrow gotovo da se i nije pojavljivao tokom Zlatnog doba (samo dva pojavljivanja),[1] ali je tokom Srebrnog doba revitaliziran od strane Gardnera Foxa i Sheldona Moldoffa u stripu Batman #189 (veljača 1967.)[2] te je od tog trenutka postao jedan od najustrajanijih i najopasnijih Batmanovih protivnika.

Prikazan kao ugledni psiholog iz Gothama, dr. Crane je sav svoj rad fokusirao na fobije i njihovo djelovanje na ljude. Njegova geneza je tokom godina varirala, mada ne pretjerano, a uglavnom se orijentirala na tramuatično iskustvo koje je potaklo njegovu fiksaciju fobijama. Kada je preuzeo krinku zlikovca Scarecrowa, svoj modus operandi temeljio je na korištenju raznovrsnih kemijskih preparata pomoću kojih je pojačavao doživljaj straha kod svojih žrtava; isti su najčešće izvlačili najveći strah konkretne osobe i toliko snažno pojačavali to iskustvo da bi njegove žrtve često silazile s uma. Često je uspio parirati Batmanu, koristeći njegovu traumu iz djetinjstva da ga oslabi, dok je on sam često prikazan kao osoba s patološkim strahom od šišmiša. Vizualno je uglavnom prikazivan kao izrazito mršav, nekada i ispijen, s karakterističnim kostimom strašila, koji je s godinama postajao sve bizarniji. Ovisno o autoru, Scarecrow je znao biti prikazivan i opisivan kao jedan od najmorbidnijih protivnika Viteza tame.

Zbog enormnog notoriteta kao i uloge u pričama, Scarecrow je bio neizostavan lik u brojnim deriviranim materijalima. Nakon što se o njemu raspravljalo u sklopu dva otkazana projekta, na filmu se konačno pojavio u Nolanovom filmu Batman Begins iz 2005. godine i to kao drugi glavni negativac, a tumačio ga je Cillian Murphy; Murphy je ulogu reprizirao i u sljedeća dva filma iz trilogije, mada u manjem opsegu. Pojavio se i u seriji animiranih materijala, među kojima je i kultna serija Batman: The Animated Series te njezini nastavci, a na televiziji se pojavio i u sklopu serije Gotham, gdje ga je tumačio Charlie Tahan; Scarecrow je bio glavni negativac u četvrtoj sezoni serije. Značajnu ulogu imao je i u serijalu video igara Batman: Arkham, posebice u igrama Batman: Arkham Asylum, gdje mu je glas posudio Dino Andrade, te Batman: Arkham Knight, gdje mu je glas posudio John Noble i gdje je bio glavni negativac.

IGN ga je stavio na 58. mjesto svog popisa najvećih stripovskih zlikovaca svih vremena.[3]

Pregled lika[uredi - уреди | uredi izvor]

Biografija[uredi - уреди | uredi izvor]

Moći i vještine[uredi - уреди | uredi izvor]

Ostale verzije[uredi - уреди | uredi izvor]

Psihološki profil[uredi - уреди | uredi izvor]

Medijske adaptacije[uredi - уреди | uredi izvor]

Izvori[uredi - уреди | uredi izvor]

  1. Mike's Amazing World of DC Comics: Scarecrow of Earth-2. Preuzeto 31. srpnja 2008.
  2. Mike's Amazing World of DC Comics: "Fright of the Scarecrow," Batman #189 (veljača 1967). Preuzeto 31. srpnja 2008.
  3. Scarecrow je #58, IGN. Preuzeto 10-05-09.

Vanjske poveznice[uredi - уреди | uredi izvor]