Qhapaq Ñan

Iz Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na navigaciju Idi na pretragu
Qhapaq Ñan, andski sustav putova
Flag of UNESCO.svg Svjetska baštinaUNESCO
Carte Qhapaq Nan.jpg
Kolumbija Ekvador Peru Bolivija Argentina Čile
Registriran: 2014. (38. zasjedanje)
Vrsta: Kulturno dobro
Mjerilo: ii, iii, iv, iv
Ugroženost: ne
Referenca: UNESCO

Qhapaq Ñan (kečuanski jezik za „veliki put”) ili Put Inka (španjolski: Camino Inca) je bio najopsežniji i najnapredniji sustav komunikacije pretkolumbovske Amerike.[1] Ovaj opsežan sustav Inka za trgovinu i obranu se sastoji od mreže cesta koje pokrivaju 30.000 km. Izradili su ga Inke tokom nekoliko stoljeća, a dijelom na temelju infrastrukture Inka prethodnika, posebice Vari kulture. Ova izvanredna mreža putova prolazi kroz jedan od najekstremnijih geografskih terena na svijetu, te povezuje snijegom prekrivene vrhove Anda na nadmorskoj visini većoj od 6000 m, te vruće prašume na obali, ali i plodne doline i apsolutne pustinje. Put je dosegao svoju maksimalnu ekspanziju u 15. stoljeću, kada se proširio diljem uzduž i poprijeko Anda. Izgradnja ceste je zahtijevala velik utrošak vremena i truda, a o kvaliteti gradnje govori i činjenica da su mnogi dijelovi još uvijek u vrlo dobrom stanju, nakon više od 400 godina korištenja[2]. Tokom španjolske vladavine, dijelovi puta su dobili status „Kraljevske ceste” (Camino Real). Danas Qhapac Nan, andski sustav putova, obuhvaća 273 dijela koja su sačuvana u rasponu od više od 6000 km.

Put Inka

Qhapaq Ñan, zajedno s pripadajućom infrastrukturom za trgovinu, smještaj i skladištenja, kao i mjesta vjerskog značaja, je 2014. godine upisan na UNESCO-v popis mjesta svjetske baštine u Americi jer predstavlja društvena, politička, arhitektonska i inženjerska dostignuća Inka.[3]

Izvori[uredi - уреди | uredi kôd]

  1. Terence N. D'Altroy, The Incas, Blackwell Publishers Inc. 2002. str. 242. ISBN 0-631-17677-2
  2. Donald E. Thompson, i John V. Murra, "The Inca Bridges in the Huanuco Region", Society for American Archaeology, 1966., 5 31 (1): 634.
  3. Sites in Latin America and Germany inscribed on World Heritage List, 21. 6. 2014. ((en)) Posjećeno 6. 8. 2014.

Vanjske veze[uredi - уреди | uredi kôd]