Popis gradova u Bosni i Hercegovini

Iz Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na navigaciju Idi na pretragu
Gradovi u Bosni i Hercegovini
Ime Stanovništvo Kanton
Latiničko
pismo
Ćiriličko
pismo
Popis stanovništva
u 1981
Popis stanovništva
u 1991
Procjena
u 2005
1. Sarajevo Сарајево 319 017 416 497 527 345 Sarajevo kanton
2. Banja Luka Бања Лука 123 937 200 079 227 748 Republika Srpska
3. Tuzla Тузла 65 091 83 770 157 521 Tuzlanski kanton
4. Zenica Зеница 63 569 96 027 123 649 Zeničko-dobojski kanton
5. Mostar Мостар 63 427 75 865 64 301 Hercegovačko-neretvanski kanton
6. Istocno Sarajevo Источно Сарајево n.a. n.a 61.516 Republika Srpska
7. Bihać Бихаћ 29 875 45 995 39 195 Unsko-sanski kanton
8. Brčko Брчко 31 437 41 405 38 479 Brčko distrikt
9. Bijeljina Бијељина 31 124 37 216 37 692 Republika Srpska
10. Prijedor Приједор 29 449 34 613 36 347 Republika Srpska
11. Trebinje Требиње 17 271 22 206 33 178 Republika Srpska
12. Travnik Травник 15.888 21.038 31 127 Srednjobosanski kanton
13. Kiseljak Кисељак n.a. 24 146 28 768 Srednjobosanski kanton
14. Doboj Добој 23 558 27 579 27 235 Republika Srpska
15. Cazin Цазин n.a. 15 138 21 741 Unsko-sanski kanton
16. Bugojno Бугојно 16 402 26.557 21 179 Srednjobosanski kanton
17. Velika Kladuša Велика Кладуша n.a. 14 469 19 330 Unsko-sanski kanton
18. Visoko Високо 11 653 15 310 17 890 Zeničko-dobojski kanton
19. Goražde Горажде 13 022 18 751 17 650 Bosansko-podrinjski kanton
20. Konjic Коњиц n.a. 14 501 15 950 Hercegovačko-neretvanski kanton
21. Gračanica Грачаница n.a. 12 711 15 758 Tuzlanski kanton
22. Gradačac Градачац n.a. 12 872 15 659 Tuzlanski kanton
23. Bosanska Krupa Босанска Крупа 12 055 15 553 15 193 Unsko-sanski kanton
24. Mrkonjić Grad Мркоњић Град n.a. 11 261 14 737 Republika Srpska
25. Foča Фоча 11 530 16 628 14 615 Republika Srpska
26. Zavidovići Завидовићии n.a. 14 820 14 380 Zeničko-dobojski kanton
27. Živinice Живинице n.a. 11 956 13 641 Tuzlanski kanton
28. Sanski Most Сански Мост 14 027 17 948 13 551 Unsko-sanski kanton
29. Bosanska Gradiška Босанска Градишка 13 475 18 671 13 346 Republika Srpska
30. Bileća Билећа n.a. 10 125 13 257 Republika Srpska
31. Lukavac Лукавац n.a. 12 178 12 607 Tuzlanski kanton
32. Kakanj Какањ n.a. 12 016 12 406 Zeničko-dobojski kanton
33. Livno Ливно 9 002 10 925 11 748 Zapadnobosanski kanton
34. Odžak Оџак n.a. 9 377 11 621 Posavski kanton
35. Šipovo Шипово n.a. 8 955 10 738 Republika Srpska
36. Prozor Прозор n.a. 7 600 10 349 Hercegovačko-neretvanski kanton
37. Novi Travnik Нови Травник n.a. 11 520 10 006 Srednjobosanski kanton
Najveći gradovi Bosne i Hercegovine