Panamski kanal

Izvor: Wikipedia

Panamski kanal je umjetni kanal u najužem dijelu Centralne Amerike koji spaja Atlantski ocean (Karipsko more) s Tihim oceanom (Panamski zaljev). Dug je 81,6 km. Na najužem mjestu je širok 91,5 m, a na najširem 350 m. Dubina iznosi 13,7 m.

Uz Sueski kanal predstavlja jednu od najvažnijih pomorskih arterija svijeta.

Sagrađen je godine 1914.


Historija[uredi - уреди]

Još u 16. stoljeću javile su se prve ideje o gradnji kanala preko američke prevlake kojim bi se povezali Atlantski i Tihi ocean. Na projekt se čekalo sve do 19. stoljeća. Između više prijedloga prihvaćenn je projekt Francuza Lessepsa o gradnji kanala u razini mora (poput Sueza).

Međutim zbog velike smrtnosti (tropske bolesti), erozije tla, a najviše zbog financijskih skandala - korupcije, Francuzi su napustili gradnju kanala, a posao su preuzele SAD (1904. - 1914.). Ne samo da su izgradili kanal, već su napravili i novi projekt po kojem brodovi uplovljavaju uz pomoć brana jer razina dvaju oceana nije ista.

Kanal je dug 65 km i dubok 12,5 m. U središtu se nalazi mjetno jezero Gatun čije se vode koriste za ustave i HE. Najviše koristi od kanala imale su SAD jer je njime bitno skraćen put između njihove istočne i zapadne obale. Do 1999. godine SAD su imele pravo na korištenje kanala, a tada je vraćen Panami. Najveći dio brodova čine kontejnerski brodovi, brodovi za rasuti teret i brodovi hladnjače. Kanal je važan ne samo za pomorski promet, već je i značajan izvor prihoda u turizmu. Danas SAD ima nove planove prema kojim bi se izgradio kanal u Kolumbiji ili u Nikaragvi.

Vanjski linkovi[uredi - уреди]


Koordinate: 9°04′48″N79°40′48″W


Geographylogo.svg Nedovršeni članak Panamski kanal koji govori o geografiji je u začetku. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.