Olimpijada 1956

Izvor: Wikipedia

XVI. Olimpijske igre - Melbourne 1956

XVI. Olimpijske igre - Melbourne 1956

[[Datoteka:|150px|center|XVI. Olimpijske igre - Melbourne 1956]]

Grad domaćin Melbourne , Australija
Broj država 67
Broj sportaša 3148
Broj sportova 17
Broj takmičenja 145
Otvaranje igara 22. studenog 1956.
Zatvaranje igara 8. prosinca 1956.

Odluka da se Olimpijske igre 1956. godine održe u Melbourneu donešena je godine 1949. Tada je Melbourne pobijedio u konkurenciji s Buenos Airesom, Ciudad de Mexicom i šest američkih gradova.

S obzirom da su se igre održavale u južnoj hemisferi, njihovo održavanje je moralo biti pomaknuto za kraj godine, kada je Melbourneu toplije vrijeme. Zbog australskih propisa o karanteni konja, konjički događaji su morali biti održani u Stockholmu.

Olimpijada 1956. bila je zasjenjena s dvije teške svjetske krize koje su izbile prije njenog održavanja. Sueska kriza i anglo-francuska invazija Egipta je bila povod Egiptu, Libanonu i Iraku da bojkotiraju igre.

Drugi, mnogo značajniji događaj bila je antikomunistička pobuna u Mađarskoj i sovjetska vojna intervencija. Smatrajući Sovjete agresorom, Španija, Holandija i Švicarska su bojkotirale igre u znak protesta.

Sportaši iz Mađarske su, pak, propušteni kroz sovjetske kontrolne točke te su sudjelovali na Igrama, a ždrijeb je odlučio da se u polufinalnoj utakmici sastanu mađarski i sovjetski vaterpolo tim. To je dovelo do legendarne utakmice u kojoj se bazen navodno zacrvenio od krvi. Polovica svih mađarskih igrača je odlučila da se nakon Olimpijade više ne vrati u domovinu.

Igre je bojktirala i Narodna Republika Kina, u znak protesta što se dozvolilo da se Tajvan natječe pod imenom Republike Kine.


Wiki Nedovršeni članak Olimpijada 1956 je u začetku. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.