Olimpijada 2000

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu

XXVII. Olimpijske igre - Sydney 2000

XXVII. Olimpijske igre - Sydney 2000
Opći podaci
Grad domaćin Sydney, Australija
Otvaranje 15. rujna 2000.
Zatvaranje 1. listopada 2000.
Statistika
Broj država 199
Broj sportaša 10651
Broj sportova 28
Broj takmičenja 300

XXVII. Olimpijske igre održane su 2000. godine u Sydneyu, u Australiji. MOO je 1993. godine birao domaćina između slijedećih gradova: Pekinga, Berlina, Istanbula i Manchestera.

Po općoj ocjeni, s obzirom na sjajan nivo organizacije, kvalitetu sportskih natjecanja, ljubaznost domaćina i fantastičnu atmosferu koja je vladala cijelo vrijeme Igara Igre su proglašene "najboljim Olimpijskim igrama u dotadašnjoj povijesti".

Olimpijski stadion u Sydneyu

Na spektakularnom otvaranju je Olimpijski plamen na stadionu upalila Cathy Freeman, koja je kasnije na istim Igrama osvojila zlato u atletici (utrka na 400 m). Time je postala prva osoba koja je na istim Igrama bila počasni palitelj baklje i osvajač zlatne medalje. Kao pripadnik izvorne domorodačke manjine Aboridžina, Freeman je svojim postignućem postala australska heroina za sva vremena.

Rekordan broj od 199 nacija je sudjelovao na Igrama, a jedina članica MOO koja nije sudjelovala bio je Afganistan, čiji nastup je zabranio tadašnji afganistanski talibanski režim iz vjerskih razloga.

U program Igara je uključen triatlon.

U natjecateljskom proramu su se istaknuli slijedeći pojedinci i događaji:

  • Plivač Ian Thorpe iz Australije, tada star svega 17. godina, je osvojio tri zlatne i dvije srebrne medalje. Posebno su upečatljivi bili svjetski rekord na 400 m slobodno, te nastup u štafeti 4x100 m slobodno kada je Thorpe u zadnjoj dionici nadoknadio veliki zaostatak za do tada vodećom štafetom SAD-a i pri tome pomogao svojem timu osim zlata oboriti i dotadašnji svjetski rekord.
  • Steve Redgrave, veslač iz Velike Britanije, je zlatnom medaljom u četvercu bez kormilara ostvario svoju petu zlatnu medalju na petim Igrama za redom.
  • Kamerun je osvojio povijesnu zlatnu medalju u finalu nogometnog turnira, pobijedivši Španjolsku nakon izvođenja jedanaesteraca.