Olimpijada 1976

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu

XXI. Olimpijske igre - Montreal 1976

XXI. Olimpijske igre - Montreal 1976
Opći podaci
Grad domaćin Montreal, Kanada
Otvaranje 17. srpnja 1976.
Zatvaranje 1. kolovoza 1976.
Statistika
Broj država 92
Broj sportaša 6028
Broj sportova 21
Broj takmičenja 198

Pripreme za održavanje Olimpijskih igara u Montrealu bile su pod snažnim dojmom masakra koji se dogodio na prethodnoj Olimpijadi u Münchenu. U nastojanju da se takav događaj više nikada ne ponovi, poduzete su dosada nezapamćene mjere sigurnosti.

Olimpijski bojkoti 1976-1984

Sjenu na Igre je, pak, bacio bojkot 22 afričke države koje su tako reagirale na MOK-ovo odbijanje zahtjeva da se Novi Zeland isključi sa Igara, nakon što je novozelandski ragbijaški tim bio igrao u Južnoj Africi pod režimom apartheida. MOK je svoju odluku obrazložio s time da ragbi nije olimpijski sport.

Kasnije se ispostavilo da je najveći problem montrealske Olimpijade financijske prirode. Loša administracija, inflacija i ekonomske nedaće izazvane naftnom krizom dovele su do enormnog rasta troškova, pa Olimpijske igre 1976. i dan-danas drže rekord kao najskuplje u historiji. Mnogi od olimpijskih objekata, uključujući stadion, nisu bili dovršeni kao što je bilo planirano. Montreal je nakon Igara godinama bio prisiljen otplaćivati dugove, pa se Olimpijske igre 1976. drže kao jednom od većih financijskih katastrofa u modernoj historiji.