Olimpijada 1996

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu

XXVI. Olimpijske igre - Atlanta 1996

XXVI. Olimpijske igre - Atlanta 1996
XXVI. Olimpijske igre - Atlanta 1996

Opći podaci
Grad domaćin Atlanta, SAD
Otvaranje 19. srpnja 1996.
Zatvaranje 4. kolovoza 1996.
Statistika
Broj država 197
Broj sportaša 10320
Broj sportova 26
Broj takmičenja 271

Atlanta je domaćinstvo Olimpijade 1996. osvojila u septembru 1990. odnijevši prevagu nad kandidaturama Atene, Beograda, Manchestera, Melbournea i Toronta. Mnogi su odluku MOK-a protumačili kao posljedicu korupcije, odnosno prevelikog utjecaja medijskog mogula Teda Turnera, čija je TV-kuća CNN imala sjedište upravo u Atlanti. Mnogi su time objašnjavali zašto domaćinstvo nije dobila Atena, koja bi time obilježila 100. godišnjicu prve Olimpijade.

Organizatori su sve te sumnje nastojali rastjerati izvrsnom organizacijom, ali su Olimpijske igre ipak ostale upamćene po saobraćajnim gužvama.

Najveću sjenu na Igre je bacio terorizam, odnosno bomba koja je u jednom parku ubila i ranila nekoliko gledatelja. Za taj je zločin ispočetka bio optužen zaštitar Richard Jewel, ali je nakon nekoliko mjeseci proglašen nedužnim, a pravi krivac pronađen u desničarskom ekstremistu Ericu Rudolphu, koji je uhvaćen 2003. godine.

Ipak, sama natjecanja su bila jako dobro praćena i kvalitetna, te su u sportskom smislu Igre uspjele. Na ceremoniji otvaranja Igara baklju je upalio Muhammad Ali, a ceremoniji je bio prisutan i slovenski gimnastičar Leon Štukelj kao jedan od najstarijih živućih olimpijaca tih godina. U program su uključeni sport softbol te dvije nove discipline: odbojka na pijesku i brdski biciklizam. Sudjelovalo je rekordnih 197 zemalja učesnica, a čak njih 79 je osvojilo barem jednu medalju.

U natjecateljskom programu su se istaknuli slijedeći pojedinci i događaji: