Donovan Bailey

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Osvojene medalje
Atletika
Center
Donovan Bailey
Olimpijske igre
Zlato OI Atlanta 1996. 100 m
Zlato OI Atlanta 1996. 4x100 m

Donovan Bejli (Donovan Bailey) (Manchester Parish, Jamajka, 16. decembar 1967.), kanadski atletičar, dvostruki olimpijski pobednik. Rođen na Jamajci, Bejli je kao mali (13 godina) preselio u Kanadu i tamo otpočeo sportsku karijeru kao košarkaš, a kasnije kao sprinter. Sredinom 1990-tih godina ostvario je punu dominaciju u trci na 100 m, pa je u tom periodu bio dvostruki olimpijski i trostruki svetski prvak. Njegov rezultat s Olimpijskih igara u Atlanti 1996. godine od 9,84 sekunde bio je u tom trenutku i svetski rekord na 100 m, a danas (februar 2007.) je treći službeno priznati rezultat svih vremena. Time je kao drugi čovek u istoriji, iza Karla Luisa, postao osoba koji je istovremeno bio olimpijski pobednik, svetski prvak i svetski rekorder na 100 m.

Tih godina je na dužim dionicama sprinta (200 m, 400 m) vladao Majkl Džonson. Da bi se razrešila dilema ko je "najbrži čovjek na svetu" organizovana je u Torontu 1997. godine trka između njih dvojice na deonici od 150 metara, deonici koja nije uobičajena pa nije smela odgovarati ni jednom trkaču. Nažalost, tokom te trke Džonson je doživio ozledu mišića, te je posle 100 m morao odustati, pa je Bejli lako pobedio.

Nakon te sezone počeli su i problemi Bejlija sa ozledama, pa iako je još nekoliko godina nastupao više nikad nije ponovio blistave rezultate kao ranije. Trenutno je važeći njegov svetski rekord na 50 metara u dvorani (Reno,Nevada) 1996, koji iznosi 5,56 sekundi.

U Kanadi je Bejli nacionalni junak, jer je na neki način vratio ugled kanadskim sprinterima nakon što je na Olimpijskim igrama u Seulu 1988. godine Ben Džonson bio diskvalifkovan zbog dopinga.

Rezultati[uredi | uredi kod]

Vanjske veze[uredi | uredi kod]