Melbourne

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Panorama Melburna i reke

Melburn (Melbourne) je grad u australijskoj federalnoj državi Viktoriji. Glavni je grad Viktorije i po popisu iz 2016. imao je 4.485.211 stanovnika.[1] Drugi je grad po veličini Australije.

Melburn je veliki industrijski i trgovački centar. Mnoge australijske i multinacionalne kompanije posluju tamo - jedna trećina najvećih kompanije u Australiji je smešteno u Melburnu. Najveći aerodrom Australije nalazi se u Melburnu. U gradu postoji 7 univerziteta.

Grad su 1834. osnovali Džon Betmen i Džon Pasko Fokner. U toku zlatne groznice grad dobija veliki broj stanovnika. Bio je glavni grad cele države u narednim godinama.

1956. godine u njemu su održane Olimpijske igre.

Klima

[uredi | uredi kod]

U Melburnu vlada suptropska klima, koja se odlikuje blagim i oblačnim zimama i relativno sunčanim i toplim letima. Grad je poznad po čestim promenama temperatura. Leti temperature povremeno prelaze 40 stepeni, a nekad čak i tokom leta ne dostignu ni 20. Vreli dani su kratkotrajni, jer jak i vreo pustinjski severozapadni vetar ubrzo zameni hladan jugozapadni, koji duva sa ledenog južnog okeana. Najviša izmerena temperatura u gradu bila je 46 C, a najniža -2,8 C. Snega gotovo nema. Grad i grmljavina javljaju se retko, ali ipak u istoriji grada poznate su jake oluje. Klima je generalno vetrovita, naročito krajem zime i u rano proleće.

Reference

[uredi | uredi kod]
  1. „Archive copy”. Arhivirano iz originala na datum 2020-06-22. Pristupljeno 2020-05-15.