Suptropska klima

Iz Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na navigaciju Idi na pretragu
Suptropska klima
Karta sa regijama svijeta koje imaju Suptropsku klimu
Karta sa regijama svijeta koje imaju Suptropsku klimu

Suptropska klima je tip klime koju karakteriziraju duga, vruća i sušna ljeta sa prosječnim temperaturama od preko 27 °C, i kratke, blage i vlažne zime, sa prosječnim temperaturama od 10 °C.

Taj tip klime rasprostranjen je u pojasu iznad tropa, kako na Sjevernoj tako i na Južnoj hemisferi, na otprilike 25° - 40° geografske širine. [1]

Karakteristike[uredi - уреди | uredi kôd]

Prema Köppenovoj klasifikaciji klime kako ju je osmislio njen autor - Wladimir Köppen, taj tip klime ne postoji. Ali su klimatolozi nakon njega, poput njemačkih autora Carl Trolla i K.H. Paffena došli do zaključka da je u klimatologiji potrebna i ta kategorija da se opiše izvjestan tip klime.

Prema američkom geografu Glennu Thomasu Trewarthu to bi bio jedan prijelazni tip klime, između Tropske i Umjereno kontinentalne klime u kom je najmanje osam mjeseci prosječna temperatura viša od 15 °C. Po njegovom kolegi Johnu F. Griffithsu granica bi bila najhladniji mjesec u godini u kom bi prosječna temperatura trebala biti viša od 12 °C.

Najnoviju klasifikaciju tog tipa klime iznjeli su australski klimatolozi Harvey Stern, Graham de Hoedt, Jeneanne Ernst i Antonio Pansini, po njima prosječna srednja godišnja temperatura mora biti viša od 20 °C da se klasificira kao Suptropska klima. [2]

Povezane stranice[uredi - уреди | uredi kôd]

Izvori[uredi - уреди | uredi kôd]

  1. Subtropical (engleski). Meteoblue AG. http://www.meteoblue.com/en_GB/content/481. Pristupljeno 18. 01. 2013. 
  2. Objective classification of Australian climates (engleski). Commonwealth of Australia , Bureau of Meteorology. http://www.bom.gov.au/climate/environ/other/koppen_explain.shtml. Pristupljeno 18. 01. 2013. 

Vanjske veze[uredi - уреди | uredi kôd]