Kambodžanski tribunal

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Službeni simbol Kambodžanskog tribunala

Izvanredna sudska vijeća pri kambodžanskim sudovima (ECCC; francuski: Chambres extraordinaires au sein des tribunaux cambodgiens, CETC; kmerski: អង្គជំនុំជម្រះវិសាមញ្ញក្នុjងតុលាការកម្ពុជា), kolokvijalno znana kao Kambodžanski tribunal, bila posebna su kaznena sudska vijeća utemeljena s ciljem procesuiranja najviših preživjelih dužnosnika Crvenih Kmera za zločine počinjene u sklopu kambodžanskog genocida. Iako se radilo o nacionalnom sudu, isti je bio nastao kao posljedica dogovora između kambodžanske vlade i Ujedinjenih nacija, čime je dobio karakter mješovitog (hibridnog) međunarodnog suda. Suci koji su sudili u sklopu izvanrednih vijeća bili su i domaći i strani suci. Sjedište suda bilo je u Phnom Penhu, a formalno je nastao 1997. godine.

Zločini obuhvaćeni djelovanjem suda uključivali su teška kršenja kaznenopravnog zakonodavstva Kambodže, međunarodnog humanitarnog prava i običaja te kršenja međunarodnih konvencija kojih je Kambodža potpisnica; među konkretna kaznena djela procesuirana pred sudom spadalo si zločini protiv čovječnosti, ratni zločini te genocid. Vremenski period obuhvaćen djelovanjem suda počinje 17. travnja 1975., a završava 6. siječnja 1979. godine. Glavni cilj suda bio je, kako ga je odredio on sam, zadovoljenje pravde, odnosno pružanje pravosudne satisfakcije žrtvama Crvenih Kmera, ali i pružanje rehabilitacijske podrške žrtvama te obrazovanje mlađih generacija o strahotama režima.[1] Nakon odbijanja žalbe Khieua Samphana i činjenice da više nije bilo dužnosnika Crvenih Kmera za procesuiranje, sud je formalno raspušten u prosincu 2022. godine.[2][3]

Sudska vijeća

Prema dogovoru između Kambodže i Ujedinjenih nacija, sud su sačinjavali domaći i međunarodni suci. S obzirom da je suvremeno kambodžansko pravo nastalo pod snažnim utjecajem francuske pravne tradicije, istražni sudac je i u ovom slučaju bio zadužen za vođenje istrage i odlučivanje o pokretanju postupka.[4] Sud se sastojao od tri vijeća - vijeća za prethodni postupak, procesnog vijeća i vrhovnosudskog vijeća. Prva dva vijeća sastavljena su od tri kambodžanska i dva međunarodna suca, dok je vrhovnosudsko vijeće sastavljeno od četiri kambodžanska i tri međunarodna suca. Svako vijeće imalo e i po dva rezervna suca, jednog kambodžanskog i jednog međunarodnog.

Sve međunarodne suce imenovao je nacionalni sud, a s popisa kandidata što ga je izradio Generalni sekretar UN-a. Mandat sudaca trajao je do završetka rada suda.

Suci su bili sljedeći (boldirana imena su predsjednici vijeća, dok su imena u italiku rezervni suci):

Vijeće za prethodni postupak
Procesno vijeće
Vrhovnosudsko vijeće

Optuženici

Pred Kambodžanskim tribunalom je optuženo ukupno devet osoba, a vodilo se ukupno osam postupaka. Svi postupci zaključeni su 2022. godine. Najviši dužnosnici Crvenih Kmera optuženi i osuđeni pred sudom su Kang Kek Iew, Khieu Samphan i Nuon Chea, dok su Ieng Sary i Ieng Thirith preminuli tokom procesa. Ostali optuženici su Meas Muth, Ao An, Im Chaem i Yim Tith. Zločini za koje se sudilo su grupirani na sljedeći način:

  1. Kaznena djela prema kambodžanskom nacionalnom pravu:
    1. ubojstvo
    2. mučenje
    3. vjerski progon
  2. Kaznena djela po međunarodnom pravu:
    1. genocid
    2. zločin protiv čovječnosti
    3. ratni zločini (teška kršenja Ženevskih konvencija)
    4. uništenje kulturne imovine
    5. zločini protiv osoba zaštićenih po međunarodnom pravu (diplomati)

Pregled slučajeva

Legenda
O - optužen; K - osuđen; - nije optužen
Slučaj Optuženik/ci Optužnica Status Kazna Informacije
Slika Ime 1.1 1.2 1.3 2.1 2.2 2.3 2.4 2.5
001
Kang Kek Iew
K
K
Presuđeno
35 godina
zatvora
Doživotni zatvor
(nakon žalbe)
Upravitelj zloglasnog zatvora S-21, Kang (ili Duch) je bio prvi optuženik pred Kambodžanskim tribunalom. Optužen je za zločine protiv čovječnosti (8 točaka) i ratne zločine (5) te je inicijalno osuđen na 35 godina zatvora. Nakon žalbenog postupka, kazna mu je preinačena u doživotni zatvor. Trenutno odslužuje svoju kaznu u Kambodži. Umro je 2. rujna 2020. godine.
002
002
Ieng Sary
O
O
O
O
O
O
Postupak obustavljen
(smrt optuženika)
Bez presude
(obustava)
Ieng je bio ministar vanjskih poslova i zamjenik premijera Demokratske Kampućije; iza Pol Pota, on je bio druga najmoćnija osoba u državi te drugi najviši čelnik optužen pred tribunalom. Optužen je za zločine po kambodžanskom pravu, genocid, zločine protiv čovječnosti i ratne zločine u sklopu velikog slučaja 002, zajedno sa suprugom Ieng Thirith te Nuonom Cheom i Khieuom Samphanom. Zbog veličine slučaja, isti je ubrzo razdvojen. Ieng Sary je umro 14. ožujka 2013. godine, nakon čega je tribunal obustavio sve postupke protiv njega.
Ieng Thirith
O
O
O
O
O
O
Postupak obustavljen
(smrt optuženice)
Bez presude
(obustava)
Supruga Ienga Saryja, Ieng Thirith je bila ministrica zadužena za socijalna pitanja i najviše rangirana žena među Crvenim Kmerima. Optužena je u sklopu velikog slučaja 002 za iste zločine kao i trojica suoptuženika. Nedugo nakon pokretanja postupka dijagnosticirana joj je Alzheimerova bolest te su sva postupanja protiv nje prekinuta zbog njezine nesposobnosti za suđenje. Sud je kasnije izvršio još jednu provjeru njezine procesne sposobnosti te je u rujnu 2012. potvrdio inicijalnu odluku i pustio ju na nadziranu slobodu. Svi postupci protiv nje obustavljeni su 22. kolovoza 2015. godine, povodom njezine smrti.
002/01
Khieu Samphan
K
K
K
K
Presuđeno
Doživotni zatvor
Khieu Samphan je bio predsjednik Državnog prezidija i jedan od najbližih suradnika Pol Pota. Inicijalno je optužen u sklopu velikog slučaja 002 za zločine po kambodžanskom pravu (3 točke), genocid (2), zločine protiv čovječnosti (12) i ratne zločine (6), ali je slučaj kasnije razdvojen na dva manja. U sklopu slučaja 002/01, sudilo mu se za zločine po kambodžanskom pravu i zločine protiv čovječnosti; osuđen je na doživotni zatvor, što je kasnije potvrđeno u žalbenom postupku. Trenutno odslužuje kaznu u Kambodži.
Nuon Chea
K
K
K
K
Presuđeno
Doživotni zatvor
Predsjednik parlamenta, Nuon Chea je bio najbliži Pol Potov suradnik i druga osoba u Demokratskoj Kampućiji. U tom je svojstvu bio najviši čelnik Crvenih Kmera optužen pred tribunalom. Optužen je u sklopu velikog slučaja 002 zajedno s još troje suoptuženika; kada je slučaj razdvojen, Khieuu i njemu se posebno sudilo za zločine po kambodžanskom pravu i zločine protiv čovječnosti (002/01) te, kasnije, za genocid i ratne zločine (002/02). U prvom postupku je osuđen na doživotni zatvor, što je potvrđeno u žalbenom postupku. Umro je 4. kolovoza 2019. godine.
002/02
Khieu Samphan
K
K
Presuđeno
Doživotni zatvor
Nakon razdvajanja velikog slučaja 002, optužbe za genocid i ratne zločine protiv Khieua i Nuona su izdvojene u slučaj 002/02. Postupak se vodio od 2014. do 2017. godine, a osuđujuća presuda za genocid nad Vijetnamcima donesena je 16. studenog 2018. godine.
Nuon Chea
K
K
Presuđeno
Doživotni zatvor
Nakon razdvajanja velikog slučaja 002, optužbe za genocid i ratne zločine protiv Khieua i Nuona su izdvojene u slučaj 002/02. Postupak se vodio od 2014. do 2017. godine. Noun Chea je 16. studenog 2018. godine osuđen za genocid nad Vijetnamcima i Chamima. Umro je 4. kolovoza 2019. godine.
003
Meas Muth
O
O
O
O
Optužnica je odbačena
(nenadležnost)
Bez postupka
(odbačena optužnica)
Godine 2009., tužitelji su podnijeli zahtjev za otvaranjem dva nova slučaja, 003 i 004, protiv srednje i niže rangiranih dužnosnika Crvenih Kmera. Postupak protiv Measa Mutha i Soua Meta započet je nakon pokretanja istrage, koja je protiv potonjega prekinuta 2015. godine zbog njegove smrti. Istraga protiv Measa je zaključena nedugo zatim. Meas i Sou su, prema rezultatima istrage, bili zaduženi za nadzor hapšenja i transporta zatvorenika te su trebali biti optuženi za zločine po kambodžanskom pravu (ubojstvo), genocid i zločine protiv čovječnosti. Sudac istrage je podnio zahtjev za podizanjem optužnice, ali koji je inicijalno odbijen te se sada nalazi u žalbenom postupku, gdje bi sudsko vijeće trebalo odlučiti o prihvaćanju ili odbijanju zahtjeva. Ovaj slučaj naišao je na brojne kritike zbog presumiranog političkog pritiska na djelovanje suda u sprječavanju progona Measa, ali i drugih niže rangiranih Crvenih Kmera. Istraga je zaključena 2018. godine, pri čemu su suci istrage donijeli dva različita zaključka - jedan o odbacivanju zbog nenadležnosti, a drugi o pokretanju postupka - ali je optužnica u konačnici odbačena.
004
004
Yim Tith
O
O
O
O
Optužnica je odbačena
(nedostatak dokaza)
Bez postupka
(odbačena optužnica)
Zajedno s pokretanjem istrage u slučaju 003, sudac istrage je je pokrenuo i istragu u slučaju 004, gdje su glavni osumnjičenici bili Yim Tith, Im Chaem i Ao An. Postupci protiv Im i Aoa su kasnije razdvojeni, dok je Yim ostao jedini osumnjičenik u slučaju 004. On je, kao regionalni časnik i srednje rangirani u hijerarhiji Crvenih Kmera, osumnjičen za genocid nad skupinom Khmer Krom, zločine protiv čovječnosti, ratne zločine i ubojstvo po kambodžanskom nacionalnom pravu. Kao i kod slučaja 003, politički pritisak spriječio je proširenje ove istrage i pokretanje postupka. Istraga je zaključena, a sud je nakon analize dokaza odbacio optužnicu. Yim je trenutno na slobodi.
004/01
Im Chaem
O
O
Optužnica je odbačena
(nenadležnost)
Bez postupka
(odbačena optužnica)
U sklopu istrage u slučaju 004, postupak protiv Im Chaem je 2016. godine radzvojen u zaseban slučaj, 004/01. Sudac istrage je podigao optužnicu protiv Im in absentia za ubojstvo po kambodžanskom nacionalnom pravu te zločine protiv čovječnosti. Tribunal je, ne bez kritika, odbacio optužnicu tvrdeći da nije nadležan procesuirati Im jer nije bila visoki dužnosnik Crvenih Kmera niti jedna od glavnih odgovornih za zločine režima, na što se tužiteljstvo žalilo. Vijeće je tijesnom većinom u žalbenom postupku utvrdilo kako tribunal ipak nije nadležan procesuirati Chaema, zbog čega je optužnica u konačnici odbačena. Im je trenutno na slobodi.
004/02
Ao An
O
O
O
Optužnica je odbačena
(proceduralni razlozi)
Bez postupka
(odbačena optužnica)
Ao An je također bio regionalni dužnosnik i srednje rangirani časnik Crvenih Kmera, a istraživan je u sklopu većeg slučaja 004. Nakon zaključenja istrage, njegov je slučaj razdvojen (004/02), a on je optužen za ubojstvo po kambodžanskom pravu, genocid nad Chamima te zločine protiv čovječnosti. Postupak je trenutno pred sudbenim vijećem, koje odlučuje o pokretanju postupka. Optužnica protiv Ao Ana je odbačena 10. kolovoza 2020. godine zbog proceduralnih razloga.

Reference

  1. „Why are we having trials now? How will the Khmer Rouge Trials benefit the people of Cambodia?”. Extraordinary Chambers in the Courts of Cambodia. Pristupljeno 14 June 2012. 
  2. „Cambodia: UN-backed tribunal ends with conviction upheld for last living Khmer Rouge leader | UN News” (en). news.un.org. 2022-09-22. Pristupljeno 2023-01-24. 
  3. Mydans, Seth (2022-09-22). „16 Years, 3 Convictions: The Khmer Rouge Trials Come to an End” (en-US). The New York Times. ISSN 0362-4331. Pristupljeno 2023-01-24. 
  4. „Office of the Co-Investigating Judges”. Arhivirano iz originala na datum 10 June 2011. Pristupljeno 13 June 2011. 

Vanjske veze

by Tom Fawthrop reprinted from The Diplomat