Harry Potter and the Prisoner of Azkaban (film)

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Harry Potter and the
Prisoner of Azkaban
"Something wicked this way comes"
PrijevodHarry Potter i zatočenik Azkabana
RežijaAlfonso Cuarón
ProdukcijaChris Columbus
David Heyman
Mark Radcliffe
ScenarioSteve Kloves prema romanu
J. K. Rowling
UlogeDaniel Radcliffe
Rupert Grint
Emma Watson
Alan Rickman
Gary Oldman
Michael Gambon
David Thewlis
Maggie Smith
Robbie Coltrane
Timothy Spall
MuzikaJohn Williams
PremijeraUjedinjeno Kraljevstvo 31. 5. 2004 (2004-05-31)
Sjedinjene Američke Države 4. 6. 2004 (2004-06-04)
Jezikengleski jezik
Trajanje142 min.
Država Ujedinjeno Kraljevstvo
 Sjedinjene Američke Države
Kompanija
StudioHeyday Films
1492 Pictures
DistributerWarner Bros. Pictures
Budžet$130,000,000
Zarada$796,688,549
Tehnička ekipa
MontažaSteven Weisberg
Hronologija
Prethodni: Naredni:
Harry Potter and the Chamber of Secrets Harry Potter and the Goblet of Fire
Harry Potter and the
Prisoner of Azkaban
na Internet Movie Database

Harry Potter and the Prisoner of Azkaban je britansko-američki fantastični film iz 2004. godine kojega je režirao Alfonso Cuarón prema istoimenom romanu J. K. Rowling. Ovo je treći film iz serijala o Harryju Potteru čiji scenarij potpisuje Steve Kloves, a produkciju zajednički Chris Columbus, David Heyman i Mark Radcliffe. Film prikazuje Harryjevu treću godinu u Hogwartsu tijekom koje saznaje da je iz zatvora Azkaban pobjegao robijaš Sirius Black koji ga želi ubiti. Protagonista filma ponovo tumači Daniel Radcliffe, dok se u ulogama njegovih najboljih prijatelja, Rona Weasleyja i Hermione Granger, ponovno pojavljuju Rupert Grint i Emma Watson. Film je nastavak filma Harry Potter and the Chamber of Secrets te prethodnik filma Harry Potter and the Goblet of Fire.

Film je s emitiranjem u britanskim kinima započeo 31. svibnja 2004., dok je u sjevernoameričkim kinima prikazivan od 4. lipnja 2004. godine kao prvi film iz serijala prikazivan u IMAX kinima i kao prvi film koji je koristio istoimenu tehnologiju. Također, ovo je posljednji film iz serijala koji je distribuiran i kao VHS. Među brojnim nagradama i nominacijama, film je nominiran i za dva Oscara u kategoriji najbolje originalne glazbe i najboljih vizualnih efekata. Iako je film zaradio preko $796 milijuna dolara, ostao ja zabiljžen kao film koji je, u cjelokupnom serijalu, najlošije prošao na box officeu.

Sinopsis[uredi | uredi kod]

Robijaš Sirius Black (Gary Oldman) bit će jedan od glavnih pokretača radnje u ovom filmu. Njegovim bjegom otkrivaju se detalji iz Harryjeve prošlosti, a Hogwartsom patroliraju Dementori koji su u potrazi za njim.

Harry provodi treće ljeto kod Dursleyevih. Harry dobija mnoge rođendanske poklone, a i obavijest da može posjećivati Hogsmeade, selo pokraj Hogwartsa, pod uslovom da dobije odobrenje skrbnika, u ovom slučaju tete i tetka. U isto vrijeme dolazi u posjetu sestra Vernona Dursleya, teta Marga. koja mrzi Harryja i koja ne zna da je Harry čarobnjak. Pod uslovom da teta Marga ništa ne sazna, Harryju će biti dozvoljeno da posjećuje Hogsmeade. Ali, kada je teta Marga počela vrijeđati Harryjeve roditelje, on je napuše i pobjegne Moćnim autobusom u Zakutnu ulicu gdje provodi ostatak ljetovanja.

Tamo se susreće sa Corneliusom Fudgeom, ministrom magije koji mu kaže da ipak neće biti kažnjen. Harry saznaje da je iz čarobnjačkog zatvora, Azkabana, pobjegao jedan od najopasnijih pristaša Lorda Voldemorta, Sirius Black, koji je prije 12 godina jednom kletvom ubio 13-tero ljudi. Također saznaje da je Black pobjegao iz zatvora da pronađe njega, Harry Pottera.

U Zakutnoj ulici Harry se divi novoj metli Vatrenoj munji, Hermiona kupuje mačka Krivonju koji pokušava pojesti Ronovog, iznenada vrlo bolesnog, štakora Šugonju. U Hogwarts Expressu upoznaju profesora Remus Lupina. On otjera dementore, strašna bića koja isisavaju sve dobro iz čovjeka, ujedno i čuvare Azkabana, koji u vozu traže Sirius Blacka. Harry se onesvjestio kada su mu prišli dementori.

U Hogwartsu Harry i Ron dobijaju dva nova predmeta: Proricanje sudbine koji im predaje profesorica Sybill Trelawney, starica bez dara za proricanje koja na svakom času predviđa Harryju smrt i Skrb za magična stvorenja koji im predaje Hagrid, na čijem prvom času Malfoy biva povrijeđen od hipogrifa Kljunoslava. Kljunoslava osude na smrtnu kaznu, ali ga Harry, Ron i Hermiona spase. Lupin im predaje Obranu od mračnih sila i on im je najbolji predavač ikad. On nauči Harryja kako da se odbrani od dementora koji kontrolišu dvorac. Hermiona je uzela još 5 predemeta i ima nemoguć raspored.

Harry od Freda i Georga Weasley dobija Mapu za haranje na kojoj je nacrtana mapa Hogwartsa sa tajnim hodnicima i svim ljudima koji se trenutno kreću po dvorcu. Pomoću te mape Harry odlazi u Hogsmeade. Tamo saznaje da je Sirius Black bio najbolji prijatelj njegovih roditelja i da ih je prodao Voldemortu. Također je ubio malog Pettigrewa koji ga je pokušao preduhitriti.

Na kraju godine, profesorica Trelawney izrekne pravo proročanstvo, da će se Voldemort ponovo izdići uz pomoć svog vjernog sluge. Isti taj dan Harry, Ron i Hermiona se susreću sa Siriusom Blackom i Remeusom Lupinom, koji su stari prijatelji. Oni su zajedno sa Harryjevim ocem i malim Pettigrewom napravili Mapu za haranje kad su još bili u školi. Lupin je vukodlak, a ostala trojica su animagusi (mogu se pretvoriti u životinje). James Potter je parožak, Sirius Black pas (cijelo vrijeme je bio u dosluhu sa krivonjom), a Pettigrew štakor. Harry saznaje da je Pettigrew je živ i da je on ustvari Šugonja. Također, on je taj koji je izdao njegove roditelje i ubio 13-tero ljudi. Sirius je Harryju kum. Iste noći, Lupin se preobrazi u vukodlaka, a Pettigrew pobjegne. Severus Snape isporuči Siriusa dementorima. Pomoću Hermioninog vremokreta (stvarčice koja vrača vrijeme unatrag i pomoću koje je ona stizala na sva svoja predavanja) Harry i Hermiona vrate vrijeme unazad, te spase Siriusa koji pobjegne na Kljunoslavu. Harry pobjeđuje u okrašju sa dementorima i uspjeva pobjeći. On se na kraju godine vrača u Kalinin prilaz.

Glumačka postava[uredi | uredi kod]

Profesor Remus Lupin (David Thewlis) bio je jedan od najomiljenijih profesora u Hogwartsu i uvijek je bio spreman dati pomoć i savjete onome tko ih je tražio te je tako pomogao Harryju da se suoči sa svojim najvećim strahom. Kada se ispostavilo da je vukodlak, Remus je morao dati ostavku.

Nagrade[uredi | uredi kod]

Harry Potter and the Prisoner of Azkaban je dobio dvije nominacije na 77. dodjeli nagrade Oscar, održane 2005. godine.

Film se također pojavio na 471. mjestu Empireove liste 500 najboljih filmova svih vremena iz 2008.[13] IGN je film Prisoner of Azkaban označio kao 5. najbolji film fantastike.[14] Kao dodatak, Moviefone je film proglasio 10. najboljim u tom desetljeću. Tijekom 2011., film je proglašen najboljim filmom desetljeća na dodjeli First Light Awards od strane djece u dobi od 5 do 15 godina.[15]

American Film Institute - liste na kojima se našao film

Izvori[uredi | uredi kod]

  1. „Actor Richard Harris dies”. BBC News. 25 October 2002. Pristupljeno 10 October 2007. 
  2. 2,0 2,1 Jensen, Jeff (28 October 2005). „A Look Back”. Entertainment Weekly. Arhivirano iz originala na datum 2018-10-14. Pristupljeno 10 October 2007. 
  3. „Dumbledore and Sirius cast for Azkaban”. Newsround. 21 February 2003. Pristupljeno 10 October 2007. 
  4. 4,0 4,1 4,2 Vaughan, Johnny; Henry, Lenny (2004). Head to Shrunken Head (DVD). Warner Bros. Pictures. 
  5. Synnot, Siobhan (30 May 2004). „Olivier, Dumbledore and two broken ribs”. The Scotsman. Pristupljeno 30 November 2007. 
  6. Mckellen NOT offered Dumbledore
  7. „MuggleNet – Mckellen on Harris”. Arhivirano iz originala na datum 2011-09-10. Pristupljeno 2011-09-17. 
  8. „Harris' Family Calling for O'Toole To Take on Harry Potter Role”. Internet Movie Database. 9 January 2003. Arhivirano iz originala na datum 2016-01-07. Pristupljeno 30 November 2007. 
  9. 9,0 9,1 „Coventry Evening Telegraph: GO: CINEMA: I CASHED IN ON HARRY POTTER!”. Coventry Evening Telegraph. 28 May 2004. 
  10. 10,0 10,1 10,2 „Gary Oldman: Seriously Sirius”. Newsround. 28 May 2004. Pristupljeno 30 November 2007. 
  11. Morris, Clint (9 June 2004). „Interview: David Thewlis”. Movie Hole. Arhivirano iz originala na datum 2007-09-26. Pristupljeno 28 August 2007. 
  12. „David Thewlis On Potter's Lupin: I Always Thought He Was The Gay Character”. City News. 24 October 2007. Arhivirano iz originala na datum 2007-10-25. Pristupljeno 25 October 2007. 
  13. „Empire's Greatest Movies of all Time”. Empire. Pristupljeno 13 December 2010. 
  14. Pirrello, Phil (4 April 2011). „IGN's Top 25 Fantasy Films”. IGN. Pristupljeno 5 April 2011. 
  15. „Prisoner of Azkaban named film of the decade”. BBC. 16 March 2011. Pristupljeno 16 March 2011. 
  16. AFI's 100 Years...100 Movies (10th Anniversary Edition) Ballot
  17. AFI's 10 Top 10 Ballot