Beauxbatons

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Škola iz serijala Harry Potter
Akademija magije Beauxbatons
Moto: nepoznat
Prvo pojavljivanjeGoblet of Fire
LokacijaFrancuska Pirineji, Francuska
Osnovanaprije 1290.
Ravnatelj(ica)Olympe Maxime
Domovinepoznato

Akademija magije Beauxbatons (francuski: Académie de Magie Beauxbâtons) je imaginarna čarobnjačka škola slična Hogwartsu u seriji knjiga o Harryju Potteru. Prvi je put spomenuta u Harryju Potteru i Plamenom Peharu i postoji bar već 700 godina, jer su tada njezini učenici počeli sudjelovati na Tromagijskom turniru. Beauxbatons se nalazi u Francuskoj, a sadašnja ravnateljica je Madame Maxime.

Kako se na gozbi u povodu otvorenja Tromagijskog turnira služio bouillabaisse, odnosno riblja juha koja je često jelo jugoistočne Francuske, može se pretpostaviti da je Beauxbatons smješten na mediteranskoj obali Francuske, možda čak u blizini Marseillea. To bi objasnilo i zašto je učenicima Beauxbatonsa tako hladno pri dolasku u Hogwarts koji se nalazi u Škotskoj. Također, kad su Hagrid i Maxime, na kraju četvrte knjige, otišli u tajnu potragu za divovima Hagrid je na pitanje gdje su bili odgovorio da su otišli na jug Francuske.

Učeničke uniforme također pokazuju da su navikli na toplije vrijeme od onog koje su zatekli u Hogwartsu; odore Beauxbatonsa napravljene su od lagane svijetloplave svile. Logo škole čine dva prekrižena zlatna štapića čiji vrhovi isijavaju po tri zvijezde. Isto tako se čini da oni jako drže do školovanja i ugleda škole.

Akademija je sjajna palača, vjerojatno blistavija od Hogwartsa, zbog svojeg mediteranskog ugođaja. Hrana je, barem po tvrdnjama Fleur Delacour, ukusna, ali puno laganija od hrane koja se služi u Hogwartsu. Umjesto viteških oklopa, hodnici Beauxbatonsa ukrašeni su kipovima sa dijamantima. U palači borave horovi šumskih nimfi, koje pjevaju serenade za vrijeme obroka. Beauxbatons je neunosiv u karte, tako da ga ni jedan bezjak pa čak ni učenik neke druge škole ne može pronaći na karti. Moguće je i da je "zamaskiran" tako da ga nitko ne može vidjeti ako ne zna što traži.

"Beaux bâtons" je francuski izraz koji znači "lijepi štapići". "Bâtons" se vjerojatno odnosi na čarobne štapiće.

Beauxbatons se 1994. natjecao na Tromagijskom turniru. Prvakinja Beauxbatonsa bila je Fleur Delacour. Fleur nije bila impresionirana Hogwartsom i provela je mnogo vremena hvaleći se kako je Beauxbatons puno bolji i ljepši.

U Harry Potteru i Redu Feniksa, Olympe Maxime odputovala je s Hagridom divovima u Dumbledoreovo ime kako bi preduhitrili Voldemorta. Također, u Harry Potteru i Princu miješane krvi, Fleur Delacour se vraća kao Billova zaručnica.

U filmskoj verziji romana Harry Potter i Plameni Pehar sve su učenice Beauxbatonsa djevojke i to može dovesti do krivog zaključka da je to škola samo za djevojke, ali u romanu su i mladići učenici Beauxbatonsa.

Relevantni članci

[uredi | uredi kod]

Vanjske veze

[uredi | uredi kod]