Rubeus Hagrid

Iz Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na navigaciju Idi na pretragu
Lik iz Harryja Pottera
RobbieColtraneRubeusHagrid.jpg
Rubeus Hagrid
Dom Gryffindor
Vjernost Red feniksa
Hogwarts
Glumac Robbie Coltrane
Prvo pojavljivanje Harry Potter i kamen mudraca

Rubeus Hagrid (r. 6. decembra, o. 1928.) je zamišljeni lik iz serije romana o Harry Potteru. Gotovo je uvijek oslovljavan prezimenom. Hagrid je čuvar ključeva i posjeda u Hogwartsu i profesor Skrbi za magična stvorenja.

Dvaput je viši, i gotovo triput širi od prosječnog čovjeka. Voli 'obične' životinje i magična stvorenja, a pogotovo one neobične i opasne. J. K. Rowling je rekla da se Hagrid ne zanima za pitoma magična stvorenja zato što u tome ne vidi izazov.

U filmovima, koji se temelje na romanima o Harry Potteru, Hagrida glumi škotski glumac Robbie Coltrane, a u nekim scenama gdje bi trebala biti naglašena njegova visina Hagrida glumi bivši engleski igrač ragbija, Martin Bayfield. JKR je izjavila da je zamišljala upravo Coltranea u ulozi Hagrida dok je pisala romane.

Radna mjesta[uredi - уреди | uredi izvor]

  • Član Reda Feniksa
  • Lovočuvar u Hogwartsu
  • Profesor Skrbi za magična stvorenja

Uloga u priči[uredi - уреди | uredi izvor]

Hagrid i Harry[uredi - уреди | uredi izvor]

U Harryju Potteru i Kamenu mudraca Dumbledore je Hagridu dao zadatak da spasi malog Harryja iz ostataka kuće njegovih roditelja nakon što ih je ubio Lord Voldemort, a kasnije (nakon 10 godina) je ponovno dobio zadatak da pronađe Harryja i da mu pomogne kupiti sve potrepštine za školu i uvede ga u čarobnjački svijet.

Hagridovi kućni ljubimci[uredi - уреди | uredi izvor]

Aragog[uredi - уреди | uredi izvor]

Životinje u Harry Potteru
Aragog
Rod mužjak
Vrsta Akromantula
Vlasnik Rubeus Hagrid
Posebne moći može govoriti
Prvo pojavljivanje Harry Potter i Odaja tajni

Aragog (1942.-1997.) je bio Akromantula, ogroman pauk. Hagrid ga je imao još u Hogwartsu, i držao ga je skrivenog u jednom ormaru. Otkrivanje pauka je bilo jedan od razloga Hagridovog izbacivanja iz škole; kad je Tom Riddle optužio Hagrida da je Slytherinov baštinik, sumnja je pala i na Aragoga kao baštinikovo čudovište, koje je zapravo bilo bazilisk.

Nako što je Hagrid izbačen iz Hogwartsa, Aragog je živio u Zabranjenoj šumi. Hagrid mu je čak pronašao i družicu, Mosag, sa kojom je Aragog imao mnogo potomaka pa je postao vođa cijele kolonije Akromantula. Bio je zahvalan Hagridu pa je zabranio svojoj djeci da ga napadnu i pojedu (ali zabrana se nije odnosila na nikoga drugog što su Harry, Ron i Očnjak doznali na teži način u Odaji Tajni). Aragog je do kraja života ostao u šumi, polako je oslabio i oslijepio i umro je u Princu miješane krvi.

Očnjak[uredi - уреди | uredi izvor]

Životinje u Harry Potteru
Očnjak
Rod mužjak
Vrsta pas
Vlasnik Rubeus Hagrid
Posebne moći nepoznate
Prvo pojavljivanje Harry Potter i kamen mudraca

Očnjak je veliki lovački pas, i čini se da je uz iznimku svoje veličine sasvim običan pas. I dok je Očnjakov izgled zastrašujuć on je zapravo, Hagridovim riječima - kukavica. Čini se da Očnjak najviše voli Harryja.

Bundi[uredi - уреди | uredi izvor]

Životinje u Harry Potteru
Bundi
Rod mužjak
Vrsta troglavi pas
Vlasnik Rubeus Hagrid
Posebne moći glazba ga uspavljuje
Prvo pojavljivanje Harry Potter i kamen mudraca

Bundi (Fluffy) je troglavi pas kojeg je Hagrid iskoristio za čuvanje propadališta koje vodi do podzemne odaje u kojoj je bio sakriven Kamen mudraca u Harryju Potteru i kamenu mudraca. Jedini način da se prođe pokraj Bundija je bio da ga se uspava sviranjem.

U Kamenu mudraca je profesor Quirrell prošao pokraj Bundija svirajući harfu, a Ron, Harry i Hermiona su koristili frulu koju je Harryju dao Hagrid.

U knjizi je Hagrid kupio Bundija od nekog Grka kojeg je sreo u pubu, a u filmu ga je dobio od nekog Irca. J. K. Rowling je u jednom intervjuu rekla da je Bundi, jednom kad više nije morao čuvati Kamen pušten u Zabranjenu šumu.

Norbert[uredi - уреди | uredi izvor]

Životinje u Harry Potteru
Norbert
Rod mužjak
Vrsta zmaj (Norveški Kukudrilo)
Vlasnik Charlie Weasley (prije Rubeus Hagrid)
Posebne moći riga vatru
Prvo pojavljivanje Harry Potter i kamen mudraca

Norbert je zmaj (norveški Kukudrilo) kojeg je Hagrid dobio još kao jaje. Ministarstvo magije vodi zmajska jaja kao zabranjenu robu A-klase. Nakon što se izlegao, postajao je sve veći i opasniji pa su Harry, Ron i Hermiona nagovorili Hagrida da Norberta da Ronovom starijem bratu, Charlieju koji proučava zmajeve u Rumunjskoj. Većina priče o Norbertu je izbačena iz prvog filma zbog vremenskog ograničenja.

Kljunoslav/Letimir[uredi - уреди | uredi izvor]

Životinje u Harry Potteru
Kljunoslav/Letimir
Rod mužjak
Vrsta hipogrif
Vlasnik Rubeus Hagrid/Sirius Black/Harry Potter
Posebne moći može letjeti
Prvo pojavljivanje Harry Potter i zatočenik Azkabana

Kljunoslav je hipogrif. U Harryju Potteru i zatočeniku Azkabana je nakon napada na Draca Malfoya, kojeg je isprovocirao sam Malfoy svojim ponašanjem, osuđen na smrt, ali su ga spasili Harry i Hermiona. Nakon toga je živio skriven sa Siriusom Blackom na Grimmaludovom trgu.

Nakon Siriusove smrti Kljunoslav je vraćen Hagridu, ali mu je ime promijenjeno u Letimir kako bi se prikirio njegov stvarni identitet. Kao i svi hipogrifi, tako i Kljunoslav voli jesti male sisavce, a pogotovo lasice.Prethodnik: Lovočuvar u Hogwartsu Nasljednik:
Ogg /
Prethodnik: Profesor Skrbi za magična stvorenja Nasljednik:
Profesor Kettleburn /

Vanjski linkovi[uredi - уреди | uredi izvor]