Durmstrang

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Škola iz serijala Harry Potter
Institut Durmstrang
Moto: nepoznat
Prvo pojavljivanjeGoblet of Fire
Lokacijasjeveroistok Europe
Osnovanaprije 1290.
Ravnatelj(ica)Igor Karkaroff (bivši)
Domovinepoznato

Institut magije Durmstrang (ćirilica: Дурмстранг) je imaginarna čarobnjačka škola iz serije romana o Harryju Potteru slična Hogwartsu. Moguće je da se Durmstrang nalazi u sjevernoj ili istočnoj Evropi, možda u Bugarskoj, a možda u sjeverozapadnoj Rusiji ili na obali Baltika, iako ime same škole zvuči njemački (podsjeća na frazu Sturm und Drang - njemački književni pokret). Škola je najvjerojatnije na samom sjeveru, zato što su osnovni dio školskih uniforma Durmstranga krzna, a po pričama učenika, dani su zimi veoma kratki i područje oko škole je često smrznuto. To bi isključilo Bugarsku koja ipak ima topliju klimu. Škola je osnovana prije barem 700 godina, zato što je tada počela sudjelovati u Tromagijskom turniru.

Kao i Hogwarts, Durmstrang je smješten u dvorcu. Dvorac ima samo četiri kata i vatre se pale samo u magijske svrhe. Ali zato je - kao što je Viktor Krum rekao Hermioni Granger - zemljište oko dvorca golemo.

Po mišljenju mnogih čarobnjaka, u Durmstrangu se podučavaju Mračne sile, a to je mišljenje vjerojatno ustaljeno zbog bivšeg ravnatelja, Igora Karkaroffa. Karkaroff je bio smrtonoša, ali uspio se izvući iz Azkabana tako što je Ministarstvu Magije dao mnoga imena drugih smrtonoša. On ne želi primati djecu bezjačkog porijetla u svoju školu i za njega se govori da učenike ne podučava samo Obrani od mračnog sila, nego i samim Mračnim silama.

Tragač bugarske metlobojske reprezentacije, Viktor Krum, koji pohađa Durmstrang još je uvijek išao u školu u vrijeme Svjetskog prvenstva u metloboju 1994. Iste je godine prvak Durmstranga na Tromagijskom turniru bio upravo Viktor Krum. Na Božićni je bal došao sa Hermionom Granger, što je ironično jer je ona bezjačkog porijetla i nikad ne bi mogla pohađati njegovu školu.

Nakon događaja u Harry Potteru i Plamenom Peharu, Karkaroff je pobjegao odmah nakon što je Lord Voldemort ponovno vratio dio svoje moći. U šestoj knjizi saznajemo da su Karkaroffa ubili smrtonoše. Nije poznato ko je preuzeo mjesto ravnatelja Durmstranga i da li se ugled škole popravio ili pogoršao zbog toga.

U filmskoj verziji romana Harry Potter i Plameni Pehar svi su učenici Durmstranga mladići, što može, ali i ne mora biti tačno.

Relevantni članci

[uredi | uredi kod]

Vanjske veze

[uredi | uredi kod]