Hogsmeade

Iz Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na navigaciju Idi na pretragu
Lokacija iz serijala Harry Potter
Hogsmeade.jpg
Hogsmeade
Prvo pojavljivanje Prisoner of Azkaban
Lokacija Ujedinjeno Kraljevstvo Škotska, Ujedinjeno Kraljevstvo
Stalni stanari Madam Rosmerta, Aberforth Dumbledore, Madam Puddifoot, i dr.

Hogsmeade je imaginarno selo u Škotskoj koje se pojavljuje u romanima o Harry Potteru. To je jedino selo u Velikoj Britaniji u kojem žive samo čarobnjaci i nalazi se južno od Hogwartsa. Učenici treće godine i straiji smiju posjećivati selo ako imaju potpisani pristanak roditelja ili skrbnika.

Hogsmeade se nije 'pojavljivao' u filmovima o Harry Potteru (osim tokom dolaska Hogwarts Expressa na željezničku stanicu) sve do izlaska Harry Pottera i Zatočenika Azkabana.

Tri metle[uredi - уреди | uredi kôd]

Tri metle je jedna od lokalnih gostionica. Poznat je po "pivoslacu" i lijepoj vlasnici Madame Rosmerti koja živi iznad gostionice. Ronu Weasleyu se sviđa Madame Rosmerta, ali on to poriče. Tri metle je omiljena gostionica učenika iz Hogwartsa koji se u njoj odmaraju zbog stresa u školi ili ispita.

Zonkov dućan psina[uredi - уреди | uredi kôd]

Zonkov dućan psina ima predmete za šale i tikove koji bi mogli ispuniti čak i najluđe snove Freda i Georgea Weasleya. Dućan je zatvoren u Harry Potteru i Princu miješane krvi, mogući razlozi zatvaranja su Voldemortov ponovni uspon ili konkurecija novog Fredovog i Georgeovog dućana u Londonu. Blizanci su planirali kupiti dućan, ali su odustali nakon što je učenicima iz Hogwartsa zabranjeno posjećivati Hogsmeade.

Željeznička stanica u Hogsmeadeu[uredi - уреди | uredi kôd]

Na ovu željezničku stanicu dolazi Hogwarts Express nakon polaska s King's Crossa.

Veprova glava[uredi - уреди | uredi kôd]

Veprova glava je gostionica koja privlači potpuno drugačije goste od onih koji zalaze u Tri melte. Sama gostionica je prljava, pod je prekriven slojevima prljavštine, a na prozorima ima toliko prljavštine da kroz njih jedva prolazi nešto danjeg svjetla. U prizemlju se nalazi samo jedna prostorija, ali na katu ima više soba. Harry je primjetio da prostorija zaudara po kozama i da je u gostionici neka vrsta mode sakrivanje lica. Učenicima je dozvoljeno posjećivati Veprovu glavu, ali im profesori savjetuju da ponesu svoje čaše. Pipničar je stariji čovjek, i zapravo je brat Albusa Dumbledorea, Aberforth.

Derviš i Banges[uredi - уреди | uredi kôd]

Dućan koji prodaje i popravlja magičnu opremu. Nalazi se na kraju glavne ulice.

Scrivenshaftova trgovina pera[uredi - уреди | uredi kôd]

Scrivenshaft je dućan koji prodaje pisaći pribor. Nalazi se u glavnoj ulici.

Otmjene večernje krpice za čarobnjake[uredi - уреди | uredi kôd]

Otmjene večernje krpice za čarobnjake prodaju odjeću. Još dva takva dućana postoje u Londonu i Parizu. Dućan je pun pomalo čudnih stvari, a čini se da se posebno specijalizirao za neobične čarape.

Čajana madame Puddifoot[uredi - уреди | uredi kôd]

Čajana se nalazi u maloj uličici blizu glavne ulice u Hogsmeadeu. To je omiljeno okupljalište sretno zaljubljenih učenika iz Hogwartsa. Dekori prelaze granicu dobrog ukusa, a Madame Pudifoot posebno pretjeruje s ukrasima na Valentinovo kada unajmljuje zlatne kerubine koji bacaju ružičaste konfete po parovima. Harry je proveo Valentinovo u toj čajani sa Cho Chang 1995. na njegovoj četvroj godini.

Medičarnica[uredi - уреди | uredi kôd]

Medičarnica je jedan od najpoznatijih čarobnjačkih dućana sltkišima na svijetu. Dućan prodaje različite čarobnjačke slatkiše i slastice - čokoladne žabe, lomna pera od sukanog šećera i sušene žohare, komade nugata, karamele, stotine vrsta čokolada i kugle šerbeta. U Medičarnici se mogu naći slatkiši "specijalnih efekata" -Drubelove gume za žvakanje, papreni vražićci, ledeni miševi i kreme od mentola.

Slatkiši iz Medičarnice se mogu kupiti i u Hogwarts Expressu na putu u i iz Hogwartsa.

Vlasnici dućana, Ambrosius Flume i njegova supruga, žive u stanu iznad dućana. U Hogwartsu postoji tajni prolaz koji vodi do podruma u Medičarnici i kojim se Harry služio kako bi došao do Hogsmeadea u Harry Potter i zatočenik Azkabana.

Poštanski ured[uredi - уреди | uredi kôd]

Poštanski je ured pun sova koje su označene bojama po tome koliko brzo mogu dostaviti pismo.

Vrištava daščara[uredi - уреди | uredi kôd]

Glavni članak:Vrištava daščara

To je navodno kuća s najviše duhova u cijeloj Britaniji. Duhovi iz Hogwartsa izbjegavaju to mjesto. Fred i George Weasley su, naravno, pokušali ući, ali nisu uspjeli. Kad su James Potter i njegovi prijatelji bili u školi Remus Lupin je koristio tu kuću tokom svojih preobrazbi u vukodlaka kako ne bi ugrožavao druge učenike.

Vanjske veze[uredi - уреди | uredi kôd]