Ron Weasley

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Ron Weasley
Lik iz serijala Harry Potter
Debi Philosopher's Stone
Autor(i) J. K. Rowling
Tumači Rupert Grint
Detalji
Puno ime Ronald Bilius Weasley
Vrsta čovjek
Spol muškarac
Rođenje 1. ožujka 1980.
Ujedinjeno Kraljevstvo Ottery St Catchpole, Ujedinjeno Kraljevstvo
Zanimanje
  • Auror (bivši)
  • Suvoditelj Weasleyjevih čarozeza
Obitelj obitelj Weasley
Bračni drug(ovi) Hermione Granger
Djeca Rose Granger-Weasley
Hugo Granger-Weasley
Ostale informacije
ŠkolaHogwarts
DomGryffindor
Krvčistokrvan
VjernostRed feniksa
Dumbledoreova armija

Ronald Ron Bilius Weasley (1. mart 1980.) je fiktivni lik iz serije romana o Harry Potteru spisateljice J. K. Rowling. Prvi put se pojavljuje u prvom dijelu Harry Potter i Kamen mudraca. U filmovima ga glumi Rupert Grint.

Osobine i sposobnosti u školi

[uredi | uredi kod]

Spisateljica opisuje Rona kao visokog, mršavog dječaka velikog nosa i stopala. Kao i svi drugi Weasleyevi ima crvenu kosu i velik broj pjegica na nosu. Krase ga plave oči. Kada nije u školskoj pelerini, nosi ili weasleyevski džemper (džemper koji svake godine dobije od svoje mame za Božić) ili staru odjeću svoje starije braće. Ron je pohađao Školu vještičarenja i čarobnjaštva Hogwarts od 1991. do 1998. godine (sigurno je pohađao do 1997. godine, za 1998. se predpostavlja) i na istoj je godini kao i Harry. Svi u njegovoj porodici, pa i on sam je u domu Gryffindor. Osim što spava u istoj spavaonici u kojoj i Harry, on mu je ujedno i najbolji i najodaniji prijatelj.

Ron je u knjigama opisan kao jedan od najdugovitiji likova. Večina njegovih razgovora sa drugim likovima je prožeta duhovitim upadicama. Ima želju za popularnošću kakvu ima Harry. Ponekad pokazuje blagu ljubomoru prema Harryju i njegovoj slavi. Spisateljica nam je dala znakove koji ukazuju na to da je Ron zaljubljen u Hermionu, iako to on sam nikad nije priznao. Bio je sav izvan sebe od ljubomore kada je Hermiona otišla na Božićni bal sa Viktorom Krumom. U šestom dijelu Harry Potter i Princ miješane krvi je bio u vezi sa Lavander Brown, ali većinom zato da bi napravio Hermionu ljubomornom. Na prvoj godini, u knjizi Harry Potter i Kamen mudraca, mu je ogledalo Erised (ogledalo koje pokazuje najdublje želje) da želi biti slavan. Vidio je sebe kao glavnog prefekta i kapetana metlobojske ekipe kako u ruci drži Međudomski i metlobojski pokal.

Ron je sličnog uspjeha kao i Harry u školi. Prosječan je učenik sa ponekom ocjenom Iznad očekivanja. Najbolji uspjeh je doživio iz predmeta Obrana od mračnih sila i Skrb za magična stvorenja, dok su mu predmeti Preobrazba i Čarobni napitci najproblematičniji. Na petoj godini je postao prefekt, što nije očekivao. Iste godine upada u Gryffindorski metlobojski tim i igra na mjestu vratara. Odličan je igrač, a jedini mogući problem je što je podložan uticaju navijača. Ako ga navijači zivižde, zbuni se i počne praviti greške, što pokazuje manjak samopouzdanja.

Lojalnost

[uredi | uredi kod]

1995. i 1996. godine je bio član Dumbledoreove armije, ilegalne organizacije za učenje Obrane od mračnih sila koju je organizvao Harry Potter. Od 1994. godine je (iako nevoljko) član Zajednice za boljitak ugnjetenih vilenjaka koja se bori za prava vilenjaka (iako protiv njihove volje) koju je organizovala Hermiona Granger. Od 1998. godine, odnosno kada završi školovanje će biti član i Reda feniksa, organizacije Albusa Dumbledorea koja se bori protiv Lorda Voldemorta (predpostavlja se).

Obitelj

[uredi | uredi kod]

Ron Weasley je sin Arthura i Molly Weasley. On je šesto od ukupno sedmero djece i najmlađi sin. Odrastao je u obiteljskoj kući, Jazbini, u blizini sela Ottery St. Catchpole u Devonu. Ron ima petoricu starije braće, Charlieja, Billa, Percyja, blizance Freda i Georgea i mlađu sestru Ginny. U najboljim je odnosima sa blizancima, sa Percyjem je posvađan jer je okrenuo leđa svojoj porodici, a u dobrim je odnosima i sa Billom i Charliem. Roditelje poštuje i pomalo strahuje od gospođe Weasley. Prema Ginny se ponaša zaštitnički. Ljubomoran je kad ima dečka (jedino nije bio ljubomoran na Harryja) i pokušava je zaštiti od svega.

Iako je obitelj Weasley stara i dobro poznata čistokrvna čarobnjačka obitelj i Ronov otac je šef Ureda za otkrivanje i zapljenu lažnih obrambenih čarolija i zaštitnih predmeta pri Ministarstvu magije, obitelj je siromašna. Ron je posebno svjestan i frustriran obiteljskim siromaštvom; njegovi ga neprijatelji u školi zadirkuju zbog nedostatka novca.

Vanjske veze

[uredi | uredi kod]