Ginny Weasley

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Ginny Weasley
Lik iz serijala Harry Potter
Debi Philosopher's Stone
Autor(i) J. K. Rowling
Tumači Bonnie Wright
Detalji
Puno ime Ginevra Molly Weasley
Vrsta čovjek
Spol žena
Rođenje 11. kolovoza 1981.
 Ujedinjeno Kraljevstvo
Zanimanje Sportska novinarka u Dnevnom proroku
Obitelj obitelj Weasley
Bračni drug(ovi) Harry Potter
Djeca James Sirius Potter
Albus Severus Potter
Lily Luna Potter
Ostale informacije
ŠkolaHogwarts
DomGryffindor
Krvčistokrvna
VjernostDumbledoreova armija
Red feniksa

Ginny Weasley (rođena 11. augusta 1981.) je najmlađe dijete u porodici Weasley, te ujedno jedino žensko dijete rođeno u toj porodici u posljednjih nekoliko generacija. Kao i svi Weasleyjevi prepoznatljiva je po svojoj vatreno crvenoj kosi i pjegicama.

Dok je bila mlađa, bila je zaljubljena u Harry Pottera, te bi u njegovoj prisutnosti uvijek zanijemila i pocrvenila. Nesretna tako zbog neuzvraćene ljubavi, te zbog zadirkivanja njene braće ona se počinje povjeravati dnevniku koji je pronašla u svojoj rabljenoj zbirci iz preobrazbe, misleći da ga je neko tamo zaboravio, dok joj ga je tamo zapravo podmetnuo Lucius Malfoy. I što mu se ona više povjeravala to je više padala pod uticaj tog dnevnika koji je zapravo bio jedan od Voldemortovim horkruksa, i tako ju je na kraju 16-godišnji Tom Riddle tj. Voldemort na kraju potpuno opsjeo. Na njegov nagovor otvara Odaju tajni te pomoću baziliska napada učenike bezjačkog porijekla. Naposljetku je Voldemort iskorištava kao mamac za Harry Pottera, koji zajedno s Ronom i profesorom Lockhartom dolazi spasiti Ginny, i u tome na kraju uspijeva usput uništivši Riddleov dnevnik.

Nakon Odaje tajni, Ginny se još više zaljubljuje u Harryja pošto joj je on ipak spasio život. No zahvaljujući savjetu Hermione Granger, polako se počinje opuštati te izlaziti s drugim dečkima, te ju je tako Harry počeo gledati u sasvim drugom svijetlu i na posljetku se zaljubio u nju. Nažalost, nakon Dumbledoreove smrti prekida s njom bojeći se da bi je Voldemort ponovo mogao iskoristiti kako bi došao do njega, kao što je to već jednom učinio.

Na svojoj četvrtoj godini Ginny postaje dio Gryffindorskog metlobojskog tima kao tragač, pošto je Harryju Umbridgeica doživotno zabranila igranje metloboja, a u petoj godini postaje lovac. Sva njezina braća su bila zapanjena njezinim talentom za metloboj pošto joj oni nikad nisu dopuštali da igra s njim. No ona je, kao što kasnije saznaju, od svoje šeste godine provaljivala u šupu u kojoj su njezina braća držala metle te letjela na njima.

Pametna je i inteligentna vještica, poznata po svom uroku bala šišmišica (kojim je uspjela impresionirati Slughorna) i zbog toga joj se nitko ne usudi zamjeriti. Kao član Dumbledoreove armije sudjelovala je u bitci u Odjelu Tajni zajedno sa Harryjem, Hermionom, Ronom, Nevilleom i Lunom, no srećom prošla je bez nekih težih ozljeda (slomljeni gležanj koji je Madam Pomfrey u tren oka izliječila).

Ginny je inače po naravi prilično temperamentna (te ponekad pomalo zastrašujuće podsjeća na gospođu Weasley) i pričljiva, pa je zbog takvog karaktera vrlo popularna u Hogwartsu. Snalažljiva je i hrabra, pravi Gryffindor. Život sa šestero starije braće naučio je da se izbori za sebe, što joj dobro dolazi u raznim situacijama. Slična je Fredu i Georgeu po daru za pravljenje nevolja, samo na nju nitko nikad ne posumnja.

S braćom (a pogotovo Ronom) se uglavnom svađa jer oni na nju još gledaju kao da ima 5 godina (što nju beskrajno iritira) i smatraju da je premlada da bi imala dečka. Naposljetku ipak bude po njezinom.

U filmu je glumi Bonnie Wright.

Vanjske veze

[uredi | uredi kod]