Hermione Granger

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Hermione Granger
Lik iz serijala Harry Potter
Debi Philosopher's Stone
Autor(i) J. K. Rowling
Tumači Emma Watson
Detalji
Puno ime Hermione Jean Granger
Vrsta čovjek
Spol žena
Rođenje 19. rujna 1979.
 Ujedinjeno Kraljevstvo
Zanimanje Ministrica magije (2019.danas)
Bračni drug(ovi) Ron Weasley
Djeca Rose Granger-Weasley
Hugo Granger-Weasley
Ostale informacije
ŠkolaHogwarts
DomGryffindor
Krvbezjačke krvi
VjernostDumbledoreova armija
Red feniksa
Ministarstvo magije

Hermiona Jean Granger (rođena 19. rujna 1979.) je izmišljeni lik iz serije romana o Harryju Potteru britanske spisateljice J. K. Rowling.

Porijeklom je bezjakinja. Njezini su roditelji zubari. Harryja i Rona upoznala je u "Hogwarts Expressu" prvog dana tražeći Nevillovu izgubljenu žabu. U početku ni Harryju ni Ronu nije bila simpatična jer je svima zapovijedala i puno pametovala. No to se promijenilo nakon što su Ron i Harry spasili Hermionu od gorskog trola, a ona njih od kazne. Od toga dana oni su postali najbolji prijatelji. Hermione je opsiana kao djevojčica duge smeđe kovrđave kose sa lijepim smeđim očima. Do četvrte godine je imala duže zube nego što je normalno, ali joj je Madame Pomfrey magijom smanjila i dovela u normalnu veličinu.

Hermione je najpametnija učenica na godini i uvijek ima spreman odgovor na profesorovo pitanje (i zato joj svi govore da je sveznalica). To njezino znanje često izvlači Rona i Harryja iz nevolja, bilo da se radilo o njihovim pustolovinama ili o školskim zadaćama. Hermione uvijek za sve ima logično objašnjenje i zato neprestano " spušta na zemlju" Rona i Harryja kad se oni previše zanesu svojim nemogućim i gotovo apsurdnim idejama i teorijama. Često u školi pomaže Nevillu. Također je poznata i kao stručnjak za ljubavne probleme, pa joj se zato i Harry obraća kad ne razumije cure.

Ron i Hermione se neprestano svađaju (uglavnom oko gluposti) i tako dovode do ludila sve oko sebe, a posebice Harryja. Trebalo im je milion godina da shvate ono što su već svi znali - da se sviđaju jedno drugome. No Ron ne bi bio Ron da i to nije uprskao, ali ipak su u zadnje vrijeme stvari krenule nabolje.

Hermione je osnovala Z.B.LJ.U.V. (Zajednica za boljitak ugnjetavanih vilenjaka), čime neprestano gnjavi sve oko sebe, a i od nje je potekla ideja o osnivanju Dambledoreove Armije. Kad se tako uhvati nekog plana, ne odustaje lahko, čak i ako pri tome krši školska pravila (čemu se inače strogo protivi).

Slytherini se uvijek rugaju Hermioni što je bezjačkog porijekla, i nazivaju je raznim pogrdnim imenima, no i Ron i Harry je uvijek brane (i usput tako zarade još jednu kaznu), iako im Hermiona neprestano govori da ih ignorira.

Hermione ima riđeg mačka Krivonju. Mačak je nevjerovatno inteligentan, shvatio je da su Sirius Black i Peter Pettigrew bili animagusi. Skoro cijelu treću godinu su Ron i Hermiona bili posvađani zbog njega.

Hermiona se kasnije pokazuje kao prava prijateljica. U 7. knjizi postaje vjeran suputnik Harryju u njegovoj potrazi za horkruksima koju mu je povjerio Dumbledore. Između nje i Rona frcaju sve jače i jače iskre, što ih naposljetku dovede i do braka. Imaju dvoje djece. Mala Rose sad kreće u prvi razred, dok će mali Hugo tek za dvije godine moći u Hogwarts, a društvo će mu pratiti Lily, Harryjeva i Ginnyna kćer.

U filmu Hermionu glumi Emma Watson.

Vanjske veze