J. K. Rowling

Iz Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na navigaciju Idi na pretragu
J. K. Rowling

Rowling na Uskršnjem primanju u Bijeloj kući, 2010
Biografske informacije
Rođenje Joanne Rowling
31. jul 1965. (1965-07-31) (dob: 56)
Yate, Gloucestershire, Engleska
Pseudonim J. K. Rowling
Robert Galbraith
Supružnik Jorge Arantes (vj. 1992–95)
Neil Murray (vj. 2001–present)
Djeca 2 kćeri, 1 sin
Obrazovanje
Alma mater University of Exeter
Zanimanje književnica
Opus
1997–present
Književne vrste Fantasy, tragikomedija, kriminalistički žanr
Jezik engleski
Znamenita djela
Potpis
JKRowlingsignature.png
Web-stranica
jkrowling.com

Džoana „Džo“ Mari (engl. Joanne "Jo" Murray), devojačko Rouling (engl. Rowling), poznatija pod spisateljskim imenom Dž. K. Rouling (Džoana Ketlin Rouling) (engl. J. K. Rowling; Bristol, 31. jul 1965) je engleska književnica najpoznatija kao autorka serije knjiga o Hariju Poteru.

Biografija[uredi - уреди | uredi kôd]

Nakon diplome na Univerzitetu u Eksteru (engl. University of Exeter) 1986. godine počinje da radi za Amnesti Internešnel (engl. Amnesty International) u Londonu, gde počinje sa pisanjem avantura Harija Potera. Početkom devedesetih putuje u Portugal gde daje časove engleskog jezika za strance, ali se nakon kratkog braka i rođenja kćeri vraća se u Ujedinjeno Kraljevstvo i nastanjuje se u Edinburgu. Živeći od socijalne pomoći, uz davanje privatnih časova, nastavila je s pisanjem.

Hari Poter[uredi - уреди | uredi kôd]

Glavni članak: Hari Poter

Njena prva knjiga u seriji, Hari Poter i Kamen mudrosti (1997), ostavarila je izvanredan uspeh, obraćajući se istovremeno deci (ciljanoj publici) i odraslima. Živim opisma i maštovitom okosnicom priče, predstavlja avanture neočekivanog heroja Harija Potera, osamljenog siročića koji otkriva da je u stvari čarobnjak, i pravljuje se u Hogvartsovu školu čarobnjaštva i magije. Knjiga je osvojila mnoge nagrade, uključujući Britiš Buk Avard.

Džoana „Džo“ Mari, devojačko Rouling, poznatija pod spisateljskim imenom Dž. K. Roulingostala jedan od najgledanijih filmova na svetu. Ostali nastavci su takođe vrlo uspešno ekranizovani. U martu 2001. godine, Roulingovoj je dodeljena titula OBE (Officer of the British Empire).

Kasniji rad[uredi - уреди | uredi kôd]

Prvu knjigu posle Hari Poter serijala Roulingova je objavila u septembru 2012. godine. To je bio roman za odrasle „Upražnjeno mesto“. Veoma uspešno je prodavan u Ujedinjenom Kraljevstvu, gde ga je za tri nedelje kupilo milion ljudi[1]. U Srbiji, roman je objavila izdavačka kuća Evro-đunti, a prevodioci su bili Vesna i Draško Roganović, koji su preveli i knjige o Hariju Poteru. „Upražnjeno mesto“ je bila najprodavanija knjiga na Beogradskom sajmu knjiga 2012.[1][2][3]. Uprkos velikom komercijalnom uspehu, roman je dobio mešovite kritike[4][5].

Sledeća knjiga koju je Roulingova napisala bila je kriminalistički roman „Zov kukavice“. Objavila ju je u aprilu 2013, pod pseudonimom Robert Galbrejt[6]. Da je ona pravi autor otkrilo se tek u julu iste godine[7]. „Zov kukavice“ je prvi deo serijala, koji će spisateljica nastaviti da objavljuje pod pseudonimom[8].

Djela[uredi - уреди | uredi kôd]

Hari Poter serijal:

Dodaci Hari Poter serijalu:

  • Fantastične zveri i gde ih naći (2001)
  • Kvidič kroz vekove (2001)
  • Priče Barda Bidla (2008)

Drugi romani:

Izvori[uredi - уреди | uredi kôd]

Spoljašnje veze[uredi - уреди | uredi kôd]