Vrištava daščara

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Lokacija iz serijala Harry Potter
Unutrašnjost daščare
Vrištava daščara
Prvo pojavljivanjePrisoner of Azkaban
LokacijaUjedinjeno Kraljevstvo Hogsmeade, Ujedinjeno Kraljevstvo
Vlasnicinapuštena kuća
Stalni stanarinenastanjena

Vrištava daščara je zgrada iz romana o Harry Potteru koje je napisala J. K. Rowling. Ta se zgrada nalazi u Hogsmeadeu, jedinom potpuno čarobnjačkom selu u Velikoj Britaniji. Većina čarobnjaka misli da je Vrištava daščara puna duhova.

U Harry Potteru i zatočeniku Azkabana saznajemo da to nije tačno. Naime, Vrištava je daščara sagrađena (između 1970. i 1971.) kako bi se Remus Lupin mogao transformirati u vukodlaka tokom vremena punog mjeseca bez opasnosti da naudi nekom drugom. Do zgrade se može doći tunelom čiji se ulaz nalazi ispod Napadačke vrbe. Remusa je tokom punog mjeseca tamo krijumčarila školska medicinska sestra, Madame Pomfrey. Seljani su čuli buku koja je dopirala iz zgrade i zamijenili je za izrazito nasilne duhove. Ta je glasina, koju je ohrabrivao i ravnatelj Hogwartsa, Albus Dumbledore, dovela do mišljenja da je Vrištava daščara mjesto s najviše duhova u cijeloj Velikoj Britaniji.

Na Remusovoj šestoj godini je Sirius Black namamio Severusa Snapea u Daščaru otkrivši mu kako točno može otvoriti tunel koji vodi do zgrade. Snape, kojega su jako zanimala Remusova kratka nestajanja, je slijedio upute. Da nije bilo Jamesa Pottera Snape bi tada vjerojatno bio teško ozlijeđen ili čak mrtav.

U Zatočeniku Azkabana Vrištava Daščara je mjesto na koje Sirius Black odvuče Rona Weasleya i njegovog štakora Šugonju kako bi ubio Šugonju za kojeg se otkriva da je zapravo Peter Pettigrew, Siriusov bivši prijatelj koji je odao mjesto boravka Jamesa i Lily Potter Voldemortu za što je bio okrivljen Black.

Vrištava daščara se nakon toga više ne spominje u knjigama, osim kao moguće sklonište za Dumbledoreovu Armiju o kojem razgovaraju Harry, Ron i Hermiona.

Vanjske veze

[uredi | uredi kod]