Fontana

Iz Wikipedije, slobodne enciklopedije
Disambig.svg Za ostala značenja v. Fontana (razvrstavanje).

Za rijeku pogledaj: Česma (rijeka).

Fontana u Rimu
Fontana Trevi u Rimu

Fontana je ukrasni građevinski objekat. Prvobitne fontane su se bazirale na jednom izvoru (latinski fons) vode koji bi se slijevao u određeni bazen a zatim odljevao. Danas su fontane često mnogo komplikovanije, sa više izvora i više bazena i komplikovanijom arhitekturom i infrastrukturom. Fontane često kao svoj ukrasni dio sadrže statue mitoloških likova. Glavni motiv kod većine fontana je mlaz vode, koji se pod jakim pritiskom ispušta iz nekog dijela fontane i koji rasipa vodene kapi po svojoj okolini. Ovakvi mlazovi mogu biti visoki i po više desetina metara, poput onog na Adi Ciganliji u Beogradu.

Razvitak[uredi - уреди | uredi izvor]

Prvobitne fontane su se bazirale na jednom izvoru vode koji bi se slijevao u određeni bazen, a zatim odlijevao. Danas su fontane često mnogo kompliciranije, sa više izvora i bazena i kompliciranijom arhitekturom i infrastrukturom.

Fontane često kao svoj ukrasni dio sadrže statue mitoloških bića. Glavni motiv većine fontana je mlaz vode i po više desetina metara, poput Jet d'Eau u Ženevi.

Mjesta postavljanja[uredi - уреди | uredi izvor]

Fontane se postavljaju na trgove u gradovima, ugostiteljskim objektima i svuda gdje se smatra isplativo. Određene fontane služe i kao izvori pitke vode, na taj način služeći i kao praktični i kao ukrasni objekti.

Danas ljudi postavljaju fontane i u svojim dvorištima, zbog svoga osvježavajućeg izgleda.

Moderne fontane[uredi - уреди | uredi izvor]

Premda se u prvobitnim fontanama voda odlijevala nepovratno, danas se najčešće konstruiraju tako da se voda koja se slijeva iz izvora opet kružno vraća u bazen iz kojeg je krenula. Ovdje inače treba uzeti u obzir i efekt isparavanja i raznošenja vode, te je potrebno napraviti i dodatni izvor koji će nadoknaditi te gubitke.

Najpoznatije svjetske fontane[uredi - уреди | uredi izvor]

Fontane u Hrvatskoj[uredi - уреди | uredi izvor]