Trg bana Jelačića

Izvor: Wikipedija
(Preusmjereno sa stranice Trg bana Jelačića (Zagreb))
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Trg bana Jelačića god. 1880.

Trg bana Josipa Jelačića (skraćeno Trg bana Jelačića, Jelačićev trg; lokalno poznat i kao Jelačić-plac i samo Trg; stariji nazivi Trg Republike i Harmica) je glavni zagrebački trg.

Njime dominira kip bana Josipa Jelačića Dominika Fernkorna, danas okrenut prema jugu. Kip je ceremonijalno vraćen na trg 1990., a bio je uklonjen 1947. godine. Kada je kip 1866. prvi put postavljen na trg, gledao je prema sjeveru, prema Mađarskoj.

Na istočnoj strani trga nalazi se fontana koja je suvremena verzija Manduševca, iliti Mandušinog zdenca. Prema legendi, Zagreb je dobio ime po lijepoj Manduši koja je, zagrabivši vode iz tog zdenca, napojila vojsku koja je tuda prolazila.

Trg se nije oduvijek nalazio u krugu grada, već je bio prazna poljana ispod zidina Gradeca i Kaptola, na kojoj su obitavali došljaci kojima je pristup gradu bio zabranjen. Širenjem grada na Ilicu i Staru Vlašku i Trg bana Jelačića je postao najužim dijelom grada.

Na trgu se danas nalaze kavane (vidi i kavane i barovi u Zagrebu) Piccolo mondo, Gradska kavana i Mala kavana te popularni launge bar Tantra.