Dave Benton

Izvor: Wikipedija
(Preusmjereno sa stranice Dejv Benton)
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Dave Benton
Lični podaci
Ime po rođenjuEfrén Eugene Benita
Datum rođenja31. siječnja 1951.
Mjesto rođenjaAruba Oranjestad, Aruba,
Prebivalište Estonija
Zanimanjepjevač
Muzički rad
Žanrpop
Povezani izvođačiTanel Padar, 2XL

Dave Benton, rođen kao Efrén Eugene Benita (Oranjestad, 31. siječnja 1951.), arubanski pop glazbenik koji živi i djeluje u Estoniji. Godine 2001., Benton je zajedno s Tanelom Padarom i grupom 2XL pobijedio na Eurosongu s pjesmom "Everybody". Benton je ušao u historiju kao prvi crnac koji je osvojio Eurosong, a s 50 godina i 101 danom, bio je tada najstariji pobjednik Eurosonga u historiji.

Benton je rođen na Arubi, gdje se inicijalno i školovao. Oženio se vrlo rano i s prvom je suprugom imao kćerku, ali se već u 20-ima razveo i otišao u Sjedinjene Države, gdje je kao bubnjar i back vokal radio s izvođačima kao što su The Drifters, Tom Jones, Billy Ocean, José Feliciano i The Platters. Tokom 1980-ih živio je u Nizozemskoj, gdje je na kruzeru upoznao svoju buduću suprugu, Estonku Maris. S Mariso je dobio dvije kćerke, Sissi i Lisu, a obitelj se 1997. godine trajno smjestila u Estoniji.

U Europi se nastavio baviti glazbom, a najveći uspjeh uslijedio je 2001. godine, kada je pobijedio na Eurosongu. Godine 2010. nastupio je i na estonskoj verziji emisije Ples sa zvijezdama. Iako je tečno govorio engleski, nizozemski, španjolski i papiamento, estonski je naučio tek nakon što je pobijedio za Estoniju na Eurosongu.

Vanjske veze[uredi | uredi kod]

Nagrade i postignuća
Prethodi:
Ines
s pjesmom "Once in a Lifetime"
Estonija Estonija na Eurosongu
(s Tanelom Padarom i 2XL-om)
2001.
Slijedi:
Sahlene
s pjesmom "Runaway"
Prethodi:
Danska Braća Olsen
s pjesmom "Fly on the Wings of Love"
Pobjednik Eurosonga
(s Tanelom Padarom i 2XL-om)
2001.
Slijedi:
Latvija Marie N
s pjesmom "I Wanna"