Riva (bend)

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Riva
Generalne informacije
Žanr(ovi) pop
Aktivni period 1988. – 1991.
Bivši članovi Emilija Kokić (vokal)
Dalibor Musap (klavijature i vokal)
Nenad Nakić (bas i vokal)
Zvonimir Zrilić (gitara i vokal)
Boško Colić (bubnjevi)

Riva je bila pop grupa iz Zadra, poznata kao pobjednik Pjesme Eurovizije 1989.

Povijest sastava[uredi | uredi kod]

Sastav je debitirao na festivalu Zagrebfest 1988. s pjesmom "Zadnja suza" (glazba Dalibor Musap - tekst Emilija Kokić), a već početkom 1989. godine kao predstavnica Televizije Zagreb na Jugoviziji u Novom Sadu izborila je nastup na Pjesmi Eurovizije. Riva je s pjesmom Rock Me (glazba Rajko Dujmić - tekst Stevo Cvikić) osvojila 1. mjesto na Pjesmi Eurovizije održanoj 6. svibnja 1989. godine u švicarskoj Lausanni, s ukupno 137 bodova. To je ujedno i jedina pobjeda Jugoslavije, ali i hrvatskih predstavnika na eurovizijskom natjecanju. Iste godine Riva predstavlja Euroviziju u Americi, te na festivalu Distant Accords Award u Nashvillu osvaja 4. mjesto.

Prvi album "Rock Me" za jugoslavensko tržište, kao i album na engleskom jeziku za izdavača Koch Records, grupa Riva izdala je 1989. godine. Sljedeće 1990. godine grupa je izdala svoj drugi album "Srce laneta" te dvije pjesme na engleskom jeziku koje je potpisao Per Gessle, gitarist i autor pjesama tada vrlo popularne švedske grupe Roxette. Riva je nastupala u najatraktivnijim show emisijama velikog broja europskih TV postaja, te promovirala album u Njemačkoj, Austriji, Švicarskoj, Švedskoj, Belgiji i drugim zemljama. Zahvaljujući pjesmi "Rock Me" grupa je bila vrlo popularna čak i u dalekom Japanu, gdje se dugo zadržala na top ljestvicama.

S početkom Domovinskog rata grupa postupno prekida suradnju sa stranim izdavačkim kućama i raspada se 1991. godine. Svaki član grupe nastavio je svoju solo karijeru.

Članovi sastava[uredi | uredi kod]

Poveznice[uredi | uredi kod]

Eksterni linkovi[uredi | uredi kod]