Oranjestad, Aruba

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu


Koordinate: 12° 31' 08" SGŠ, 70° 02' 08" ZGD

Istorijski centar Oranjestada
Tipična holandska arhitektura

Oranjestad (hol. Oranjestad, narandžasti grad) je glavni grad holandskog karipskog ostrva Aruba, koji njegovi stanovnici skraćeno nazivaju Plaja. Naziv je dobio prema holandskoj kraljevskoj porodici. Nalazi se u zavetrini na jugozapadnoj strani ostrva.

Stanovništvo[uredi | uredi kod]

Sa 30.000 stanovnika (2008) to je i najveći grad ostrva. Stanovnici govore holandski jezik i papijamento, koji je mešavina više jezika, između ostalih i dijalekta starosedelaca ostrva.

Istorija[uredi | uredi kod]

Godine 1796. holanđani su osnovali tvrđavu Fort Zoutman (Fort Zoutman). Oko nje je ubrzo počelo da se gradi naselje koje je postalo glavni grad Arube. Od 1986. Oranjestad ima još veći značaj, jer je tada Aruba proglašena jednim od 3 ravnopravna člana Kraljevine Holandije (pored evropske Holandije i Holandskih Antila).

Znamenitosti[uredi | uredi kod]

Grad je interesantan za turiste zbog mešavine holandske i karipske arhitekture iz kolonijalnog doba. Takođe, posetioci mogu da vide mnoge muzeje, gde se izdvaja arheološki. Park koji se nalazi u centralnom delu grada karakterišu tropske biljke, a dobio je naziv prema holandskoj kraljici Vilhelmini (1890-1948). Odlikuju ga i vrlo posećene plaže sa belim peskom.

Trgovina[uredi | uredi kod]

Roba koja stiže brodovima je oslobođena poreza, a na pijacama se mogu naći i plodovi mora, kao i predmeti izrađeni u narodnoj radinosti. Ovo dodatno utiče i na razvoj turizma.

Literatura[uredi | uredi kod]

  • Politikin zabavnik broj 2957, datum: 10.10.2008. „Ja volim PTT“, strana 63. Izdaje i štampa: Politika AD. Beograd.