Kreisiraadio

Iz Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na navigaciju Idi na pretragu
Kreisiraadio

Krejziradio (estonski:Kreisiraadio, Ludi radio) je estonski trio komičara i muzičara. Predstavljali su Estoniju u polufinalu Pesme Evrovizije 2008. u Beogradu.

Karijera[uredi - уреди | uredi kôd]

Krejziradio je komični radio program započet 1993. na stanici Kuku radio (-{Kuku Raadio}-), koji je kasnije prerastao u TV program na državnoj estonskoj televiziji. Grupu čine estonski novinari i komičari Hanes Verno, Peter Oja i Tarmo Leinatam. Poznati su po svojim improvizovanim radio i TV skečevima i humoru apsurda.

Pesma Evrovizije 2008.[uredi - уреди | uredi kôd]

Grupa Krejziradio nastupa i kao šaljiva muzička grupa.

Učestvovali su u programu „Evropesma 2008“ (-{Eurolaul 2008}-), estonskom takmičenju za izbor nacionalnog predstavnika na Pesmi Evrovizije 2008, održanom 2. februara 2008, i pobedili tele-glasanjem u konkurenciji 9 kandidata. Grupa je osvojila najviše glasova i u prvom i u drugom krugu glasanja, pobedivši sa preko 52.000 glasova prema 30.963 za drugoplasiranu pesmu -{Ice cold story}-.

Grupa Krejziradio nije dobila podršku estonske kritike koja tvrdi da njihov humor mogu da razumeju samo ljudi iz njihove zemlje, ali ne i ostatka Evrope.[1] Arhivirano 2008-05-01 na Wayback Machine-u

Krejziradio je predstavljao Estoniju sa pesmom Leto Svet na srpskom jeziku. Pesma se sastoji iz besmislenih, apsurdnih rečenica koje se obično pominju u turističkim rečnicima. Refren se još ponavlja na nemačkom i finskom jeziku. Uz članove grupe, autori muzike i teksta su Prit Pajusar i Glen Pilvre. Zauzeli su pretposlednje, 18. mesto u prvom polufinalu, i tako se nisu plasirali u finale takmičenja.

Diskografija[uredi - уреди | uredi kôd]

  • Kreisiraadio (crtani film, DVD, 2003/2006)
  • Kreisiraadio sümfooniaorkester (muzički DVD, 2006)
  • Kreisiraadio 1-3 (skečevi, CD, 2007)

Vanjske veze[uredi - уреди | uredi kôd]