Džamala

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Džamala

Džamala u maju 2016.
Džamala u maju 2016.

Puno ime Susana Džamaladinova
Datum rođenja 1983. 8. 27. (27-08-1983) (1996 god.)
Mesto rođenja Sovjetski Savez (SSSR)
Aktivni period od 2005.
Instrument vokal
Žanr pop, džez, opera (sopran), elektronika, soul
Vezani članci Pesma Evrovizije 2016.

Susana Alimovna Džamaladinova (ukr. Susana Alimovna Džamaladіnova, krim. Susana Camaladinova; , Kirgiska SSR, 27. avgust 1983), poznata pod pseudonimom Džamala (ukr. Džamala; krim. Camala) ukrajinska je operska i džez pevačica, kompozitor, tekstopisac i glumica.

Sa pesmom 1944 osvojila je gran pri Pesme Evrovizije 2016.

Biografija[uredi | uredi kod]

Džamala na Filmskom festivalu u Odesi 2012.

Susana Alimovna Džamaladinova rođena je 27. avgusta 1983. godine u kirgistanskom gradu Ošu u centralnoj Aziji. Njen otac, Alim Ajarovič Džamaladinov po nacionalnoj pripadnosti je Krimski Tatar, i pripadao je onoj grupi krimskih Tatara koji su raseljeni sa Krima pred kraj Drugog svetskog rata zbog navodne saradnje sa fašističkim okupatorima, dok je njena majka Galina Tumasova Jermenka iz Nagorno Karabaha.[1][2] Nakon što se njena porodica vratila na Krim 1989. nastanili su se u malenom selu Malorečenskom kraj Alušte, gde je Džamala provela detinjstvo.[3] Ljubav prema muzici Džamala je nasledila od roditelja, njena majka je svirala klavir, dok je otac bio horski dirigent i vodi je vlastiti ansambl koji je izvodio tradicionalnu muziku krimskih Tatara i drugih srednjoazijskih naroda.[4].

Već kao devetogodišnja devojčica Džamala je snimila svoju prvu ploču na kojoj se nalazilo 12 dečijih i narodnih krimskotatarskih pesama. U Alušti je završila osnovnu muzičku školu, odsek za klavir, a potom upisuje višu muzičku školu u Simferopolju. Po okončanju srednje škole odlazi u Kijev i na Nacionalnoj muzičkoj akademiji Petra Iljiča Čajkovskog studira opersko pevanje. Iako je po okončanju studija trebala da se preseli u Milano gde bi nastupala u čuvenoj La Skali, Džamala je odlučila da se posveti popularnoj muzici i estradi gde je uspešno kombinovala elemente džeza i soula sa tradicionalnom istočnjačkom i klasičnom muzikom. Umetničko ime Džamala izdvojila je iz prvog dela svog prezimena.

Još tokom studija nastupala je na brojnim džez festivalima u zemlji i inostranstvu. Godine 2006. kao članica vokalnog kvinteta Beauty Band dobija nagradu za najbolji vokal džez festivala Do#Dž u Donjecku. Koreografkinja Jelena Koljadenko primetivši njene vokalne mogućnosti dodelila joj je glavnu ulogu u mjuziklu Pa, i ta uloga umogome je uticala na njenu buduću karijeru.

Odlučujući momenat u njenog karijeri bio je nastup na festivalu New Wave 2009. u letonskoj Jurmali, festivalu na kojem se takmičemladi i neafirmisani izvođači, a gde je Džamala osvojila prvu nagradu. [5] Nakon pobede na festivalu u Jurmali njena karijera kreće uzlaznom putanjom, magazin Cosmopolitan je proglašava za „muzičko otkriće godine”, redakcija časopisa ELLE proglašava je „pevačicom godine”, a dodeljeno joj je i priznanje „Osoba godine u Ukrajini”. Iako je njena popularnost u estradnom svetu rasla, Džamala nije u potpunosti zapustila klasičnu muziku, te je tako celo leto 2009. godine igrala glavnu ulogu u Ravelovoj operi L'heure espagnole, a u februaru 2010. igra u operskoj postavi Vasilija Berhatova nastaloj po motivima iz serijala filmova o Džejmsu Bondu.

U novembru 2009. objavila je debitantski spot za kaver verziju pesme History Repeating, a svega tri meseca kasnije, u februaru 2010, objavljuje spot za svoju prvu autorku kompoziciju pod nazivom You’re Made of Love. Potom su usledili singlovi It’s me, Jamala (oktobar 2010) i Smile (februar 2010) koji su ostvarili zapažen uspeh kod slušalaca na celom postsovjetskom prostoru. Sa pesmom Smile Džamala se takmičila i na nacionalnom izboru za Pesmu Evrovizije 2011., odakle se povukla iako je prema glasovima publike zaslužila mesto u finalnoj večeri. Naime, zbog određenih neregularnosti oko izbora finalista i nameštenih glasova u polufinalu, odlučeno je da se finale ponovi, ali je Džamala, zajedno sa Zlatom Ognevič, odustala od ponovljenog nastupa izražavajući sumnju u regularnost takmičenja.[6]

U jesen 2011. objavila je debitantski album For Every Heart čiji je kompletan autor. Potom je usledilo učestovanje u zabavnom televizijskom programu Zvezde u operi, emitovanom tokom januara 2012, a u kojem je Džamala pobedila u paru sa Vladom pavljukom. U martu 2016. objavila je drugi studijski album All or Nothing sa 12 pesama (11 od njih u celosti je napisala sama Džamala, dok je poslednja kompozicija obrada krimskotatarske tradicionalne pesme Unutmasan).

Pesma Evrovizije 2016.[uredi | uredi kod]

Vidi još[uredi | uredi kod]

Reference[uredi | uredi kod]

Spoljašnje veze[uredi | uredi kod]

Prethodi:
Marija Jeremčuk
sa Tick-Tock
Ukrajina na Pesmi Evrovizije
2016.
Slijedi:
Prethodi:
Mons Selmerlev
sa Heroes
Pobednici Pesme Evrovizije
2016.
Slijedi: