Everybody (pjesma)

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Estonija Everybody
Pjesma s Eurosonga 2001.
Žanrpop
Država Estonija
Izvođač(i)Tanel Padar, Dave Benton & 2XL
Jezikengleski
Skladatelj(i)Ivar Must
TekstopisacMaian-Anna Kärmas
Plasman
Mjesto u finalu1.
Bodovi u finalu198
Kronologija nastupa

Everybody je pjesma iz 2001. kojom su Tanel Padar, Dave Benton i 2XL predstavljali Estoniju na Eurosongu u Danskoj. Teks pjesme napisala je Maian-Anna Kärmas, a glazbu Ivar Must. Pjesma je izvedena 20. po redu, nakon njemačke predstavnice Michelle s pjesmom Wer Liebe lebt, a prije malteškog predstavnika Fabrizia Fainella s pjesmom Another Summer Night. Na kraju glasovanja, pjesma je osvojila 198 bodoova i prvo mjesto, čime je obilježila prvu estonsku pobjedu na Eurosongu.

Tekst pjesme je poprilično jednostavan i zapravo je običan poziv na tulum. No, unatoč tome, pjesma je poznata po dvije stvari. Prva od njih je ta da je Dave Benton bio najstariji pobjednik Eurovizije ikada, a druga da je taj isti pjevač bio prvi crnac koji je pobijedio na Eurosongu.

Estonija je ovom pobjedom postala prva zemlja s područja bivšeg Sovjetskog Saveza koja je osvojila Eurosong (Latvija i Ukrajina će ubrzo postati druga i treća, a nakon njih još i Rusija te Azerbejdžan). Pjevač Tanel Padar nastupio je i na Eurosongu 2000., ali kao jedan od back-vokala Edi-Ines Etti, koja mu je bila tadašnja djevojka.

Tanela i Davea je pratila skupina od četiri pjevača (Lauri Pihlap, Kaido Põldma, Sergej Morgun i Rene Soom) poznata kao 2XL.

Pjesmu je na poziciji estonskog predstavnika nasljedila Sahlene s pjesmom Runaway, a na pobjedničkoj poziciji pjesma I Wanna koju je, kao latvijska predstavnica izvodila Marie N.