Cosenza

Iz Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na navigaciju Idi na pretragu
Cosenza
Coats of arms of None.svg
Općina
Položaj općine u Italiji
Regija:Kalabrija
Koordinate:provincije}}} 39°18′N, 16°15′E
Visina:238 m
Površina:37 km²
Stanovništvo:69.603 (30. travnja 2009.)
Gustoća stanovništva:1.881,2 stan./km²
Poštanski broj:87100
Pozivni broj:0984


Cosenza (lat. Cosentia) je grad na jugu Italije, u talijanskoj regiji Kalabriji (bivši Brutium), glavni grad istoimene pokrajine Cosenza, koji se nalazi na ušću rijeke Busento u rijeku Crati (Crathis).

Historija[uredi - уреди | uredi izvor]

Poznata je iz vremena Velike Grčke i Starog Rima kao Cosentia. Cosenzu su osnovali Bruti italsko pleme koje su je uspješno odupirali utjecaju grčkih kolonija na jugu Italije. Područje grada poznato je i kao mjesto održavanja Bitke kod Pandosia u kojemu je vojska italskih plemena Bruta, Samnita i Lukanaca, pobijedila vojsku Aleksandra I. Epirskoga, ujaka Aleksandra Velikog.

Prirodne odlike[uredi - уреди | uredi izvor]

Grad Kozenca nalazi se u severnom delu Kalabrije, na 100 km severno od sedišta pokrajine, grada Katancara. Grad se smestio u unutrašnjosti poluostrva, u planinskoj oblasti. Grad je sa svih strana okružen planinama južnih Apenina. Kozenca je obrazovana na mestu gde se više potoka sabira u veći vodotok, reku Krati, koja od ovog mesta teče dolinski ka severu.

Stanovništvo[uredi - уреди | uredi izvor]

Kozenca danas ima oko 70.000 stanovnika, mahom Italijana. To je 3 puta više stanovništva nego pre 100 godina, ali i za 40% manje nego pre 4 decenije. Razlog je razvoj pregrađa i odseljavanje mladih u njih.