Boris Dvornik

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Boris Dvornik
Boris Dvornik za vrijeme snimanja TV-serije Naše malo misto, 1970.
Biografske informacije
Rođenje16. 4. 1939. (1939-04-16) (dob: 85)
Split, Kraljevina Jugoslavija
DjecaDino Dvornik
Dean Dvornik
RodbinaElla Dvornik (unuka)
Znamenite uloge
Roko Prč u Naše malo misto
Meštar u Velo misto

Boris Dvornik (rođen 16. 4. 1939. (1939-04-16) (dob: 85) u Splitu) je bio hrvatski pozorišni i filmski glumac, reditelj i scenarista.

Biografija

Boris Dvornik je rođen 16. aprila 1939. u Splitu u porodici drvoseče. Svoj talenat za glumu je otkrio u detinjstvu, dok je nastupao u dečjim predstavama. Nakon učenja za električara, počeo je da se profesionalno bavi glumom. Završio je Srednju glumačku školu u Novom Sadu, a kasnije se upisao na Kazališnu akademiju Univerziteta u Zagrebu.

Na filmu je debitovao 1960. godine u filmu Francea Štiglica Deveti krug sa tematikom holokausta. Glumio je mladića koji za vreme Drugi svetski ratrata pokušava spasiti mladu Jevrejku oženivši se sa njom. Nakon filma je stekao veliku popularnost, koju potom učvršćuje ulogama iz savremenog života u komedijama Martin u oblacima (1961) i Prekobrojna (1962) Branka Bauera. Ovo je načinilo od Borisa Dvornika jednu od velikih zvezda kinematografije bivše Jugoslavije, slično Ljubiši Samardžiću, Mileni Dravić i Velimiru Bati Živojinoviću (sa kojim je kasnije razvio blisko prijateljstvo).

Do sredine 1960ih godina Dvornik je nastupao uglavnom u komedijama, a od 1966 godine počinje se s velikim uspehom javljati i u filmovoma s tematikom iz Narodnooslobodilačkog rata. Za uloge u filmovima Most (S. Krvavac, 1969) i Kad čuješ zvona (Antun Vrdoljak, 1969) nagrađen je Zlatnom arenom na festivalu u Puli. Za ulogu u ratnom filmu U gori raste zelen bor (Antun Vrdoljak, 1971) i za ulogu šofera-zavodnika u Opkladi (Zdravko Randić, 1971) osvojio je Srebrnu arenu. Nastupao je više od 40 dugometražnih igranih filmova (neretko je nastupao i u kratkometražnim), u mnogim televizijskim dramama i u više televizijskih serija.

Zenit popularnosti Borisa Dvornika je došao 1970ih ulogom Roka Prča u kultnoj seriji Naše malo misto. U 1980im, nakon što je stekao status jednog od napriznatijih glumaca bivše Jugoslavije, Boris Dvornik je uglavnom radio u Hrvatskom narodnom kazalištu u svom rodnom Splitu.

Velimir Bata Živojinović i Dvornik su se 1991. odrekli jedan drugog u nizu otvorenih pisama, u gestu koji je bio viđen kao simbolika raspada SFRJ. 2004. je javljeno da su njih dvojica pokušala da se pomire. Njih dvojica su se javno pomirili 2006. putem video linka između Splita i Beograda. Živojinović je izjavio da "poslednjih godina nije bilo mržnje između nas", a Dvornik se nadovezao da je to bio "samo nesporazum".[1]

Tokom godina Boris Dvornik je razvio blisko prijateljstvo sa Antunom Vrdoljakom. On ga je nagovorio da učestvuje u politici i, na izborima 1992. kao kandidat Hrvatske demokratske zajednice, je u splitskoj izbornoj jedinici izabran u Hrvatski Sabor. Uskoro je shvatio da politika nije za njega i dao je ostavku na svoje mesto mesec dana kasnije.

Tokom poslednjih godina Dvornikova karijera je patila od posledica moždanog udara i njegovog alkoholizma, koji se manifestovao u nizu incidenata, od kojih je najpoznatiji napad na posmatrača na hrvatskim predsedničkim izborima 2005.

Dva sina Borisa Dvornika - Dino i Dean Dvornik - su poznati pop muzičari.

Umro je u noći izmedju 23. i 24. marta 2008. u Splitu, u Hrvatskoj, u 69. godini života.

Uloge

Filmovi

Serije

Izvori

  1. http://www.index.hr/clanak.aspx?id=331662

Vanjske veze