Becket ou l'Honneur de Dieu

Iz Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na navigaciju Idi na pretragu
Becket ou l’Honneur de Dieu
Opće informacije
Autor Jean Anouilh
Žanr historijska drama
Jezik francuski
Izdavač Éditions de la Table ronde
Informacije o premijeri
Premijera 2. oktobar 1959.
Théâtre Montparnasse-Gaston Baty, Pariz, Francuska
Režiser Roland Piétri
Jean Anouilh
Glumci Daniel Ivernel
Bruno Cremer
Adaptacije

Becket ou l'Honneur de Dieu (sh. Becket ili čast Božja), poznat i po skraćenom naslovu Becket je historijska drama francuskog pisca Jeana Anouilha premijerno prikazana u Parizu 1959. godine. Radnja se događa u Engleskoj 1170. godine i prikazuje odnos kralja Henryja II i njegovog najboljeg prijatelja canterburyjskog nadbiskupa Thomasa Becketa, te kako je on eskalirao u sukob oko primata crkvene nad državnom vlašću i doveo do nasilja.

Anouilh je, prema kasnijim navodima Petera O'Toolea, inspiraciju među svojim poznanicima, odnosno u ljevičarskom teatru Théâtre National Populaire gdje je izbio sukob između glumaca Gerarda Ivernela i Daniela Ivernela (od kojih će potonji glumiti Henryjev lik u pariškoj premijeri). Ideju da radnju smjesti u srednjovjekovnu Englesku je dobio nakon posjete Canterburyju. Kada je dovršio tekst, shvatio je da je jedan od korištenih izvora pogrešno navodio Becketa kao Saksonca umjesto Normana, a što je bio jedan od ključnih elemenata radnje. Umjesto da tekst prepravi, odlučio ga je ostaviti, ali je napomenu o nedostatku historijske točnosti ostavio u uvodu teksta.

Becket se usporedivao sa Murder in the Cathedral, dramom u stihovima engleskog pisca T. S. Eliota koja se bavi istim događajima. Anouilhov tekst se smatra jednostavnijim, ali također i uspješnijim. Godine 1960. je prikazan na Broadwayu gdje je postigao veliki uspjeh i, kao takav, odmah privukao pažnju hollywoodskih producenata. Četiri godine kasnije je snimljen film Becket sa Richardom Burtonom i Peterom O'Tooleom.

Vidi još[uredi - уреди | uredi kôd]

Vanjske veze[uredi - уреди | uredi kôd]