L'Hurluberlu ou le Réactionnaire amoureux

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
L'Hurluberlu ou le Réactionnaire amoureux
Opće informacije
AutorJean Anouilh
Datum pisanja1958.
Žanrkomedija
Jezikfrancuski jezik
Datum izdavanja1959.
IzdavačÉditions de la Table ronde
Broj stranica209
Informacije o premijeri
Premijera5. veljače 1959.
Comédie des Champs-Élysées
Francuska Pariz, Francuska
RežiserRoland Piétri
ScenografJean-Denis Malclès

L'Hurluberlu ou le Réactionnaire amoureux (srpskohrvatski: Čudak, ili Zaljubljeni reakcionar) je komedija Jeana Anouilha iz 1958., premijerno izvedena 5. veljače 1959. godine u Comédie des Champs-Élysées, u režiji Rolanda Piétrija. L'Hurluberlu je bila treća drama u nizu u kojoj se pojavljuje lik generala Léona Saint-Péa, nakon Ardèle ou la Marguerite (1948.) i La Valse des toréadors (1951.), a koji će u svom posljednjem pojavljivanju, drami Le Nombril (1980.), postati autoironični prikaz samog Anouilha.

Kao i u ranijim dramama s generalom, ljubavne intrige i ovoga su puta u osnovi dramskog zapleta. Ovdje se iste razotkrivaju kada se mladi pisac pojavi pred generalom s idejom da u njegovom vrtu uprizori predstavu; ubrzo se otkriva generalova ljubomora, ali i brojni drugi problemi, uključujući i izdaju generalove kćeri od strane navedenog mladića.

Djelo je premijerno objavljeno 1959. godine, a kasnije je okupljeno u niz "novih škripećih komada", što ga je 1970. godine izdala kuća Éditions de la Table ronde. Nastavak na njegove uspješne "škripeće komade", ovaj niz sadržavao je čak pet novih drama sličnih tematskih preokupacija, a prva među njima bio je upravo L'Hurluberlu.