Smrt trgovačkog putnika

Iz Wikipedije, slobodne enciklopedije
(Preusmjereno sa Death of a Salesman)


Smrt trgovačkog putnika
Autor Arthur Miller
Žanr tragedija
Originalna verzija
Jezik engleski
Premijera 10. februar 1949
Morosco Theatre
New York
Datum premijere 9. decembar 1951.
Mjesto premijere Beogradsko dramsko pozorište, Beograd, NR Srbija, FNRJ
Glavni likovi
Willy Loman
Linda Loman
Biff Loman
Happy Loman
Ben Loman
Bernard
Charley
Žena
Howard
Mjesta radnje
kuća Willyja Lomana; New York City i Barnaby River; Boston; kasne 1940-e
Adaptacije
*Death of a Salesman (1951)

Smrt trgovačkog putnika (sh. Death of a Salesman) je teatarski komad američkog književnika Arthura Millera, premijerno prikazan 1949. godine, koji se smatra jednim od najvažnijih dramskih djela američke i svjetske književnosti u 20. vijeku.

Naslovni protagonist je Willy Loman, ostarjeli trgovački putnik koji se nakon višedecenijskog rada za jednog te istog poslodavca suočava sa gubitkom posla, ali i sa spoznajom da se njegov život sveo na seriju neuspjeha, uključujući i njegova dva odrasla sina. Radnja prikazuje njegove pokušaje da se nosi sa svojom situacijom kroz maštu, ali i pokušaj da porodici buduću egzistenciju osigura samoubistvom uz prethodno uplaćeno životno osiguranje.

Smrt trgovačkog putnika, koja se često tumači kao autorov prikaz naličja tadašnjeg američkog društva i razotkrivanje američkog sna kao mita, je nakon broadwayske premijere doživjelo trijumf, te je nagrađena sa Tonyjem i Pulitzerovom nagradom za dramu.

Godine 1951. je premijerno prikazana u Beogradu u produkciji Beogradskog dramskog pozorišta.

Nekoliko puta je ekraniziran, među čime se ističu hollywoodska verzija iz 1951. sa Fredricom Marchom i televizijski film iz 1985. sa Dustinom Hoffmanom u glavnoj ulozi.

Vanjske veze[uredi - уреди | uredi izvor]