Nadbiskup Canterburyja

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Justin Velbi, nadbiskup kenterberijski

Nadbiskup kenterberijski (engl. Archbishop of Canterbury) je poglavar Crkve Engleske, duhovni vođa Anglikanske zajednice, metropolit Kenterberijske provincije i dijecezanski biskup Kenterberijske dijeceze.

Od 2013, nadbiskup kenterberijski je Justin Velbi (engl. Justin Welby).

Istorija

[uredi | uredi kod]

Sadašnji nadbiskup kenterberijski je Justin Velbi i on je 105. po redu. Služba nadbiskupa kenterberijskog uspostavljena je prije više od 1.400 godina, od strane Svetog Avgustina Kenterberijskog, koji je 597. godine osnovao Katoličku crkvu u Engleskoj. Od vremena Svetog Avgustina pa do 16. vijeka, nadbiskupi kenterberijski su bili u punom opštenju sa Svetom Stolicom. Za vrijeme reformacije u Engleskoj, Crkva Engleske se odvojila od pape i Katoličke crkve. U početku je to bilo privremeno, za vrijeme Henrija VIII i Edvarda VI, a kasnije za stalno, za vrijeme Elizabete I.

U srednjem vijeku, bilo je više načina imenovanja nadbiskupa kenterberijskog i drugih biskupa. U različitim vremenima, izbor su vršili kanonici Kenterberijske katedrale, engleski kralj ili papa. Nakon reformacije u Engleskoj, Crkva Engleske je postala državna crkva, a izbor formalno vrši monarh. Faktički, izbor u ime monarha vrši premijer, sa liste koju predlaže ad hok komitet pod nazivom Kraljevska komisija za imenovanja.

Uloga

[uredi | uredi kod]

Danas, nadbiskup kenterberijski vrši sljedeće važnije dužnosti:

  • on je dijecezanski biskup Kenterberijske dijeceze, koja pokriva istočni dio Grofovije Kent. Osnovana je 597. godine i najstarija je dijeceza Crkve Engleske;
  • on je metropolit Kenterberijske provincije, koja pokriva 2/3 Engleske;
  • on je primat sve Engleske, i kao takav je glavni duhovni vođa Crkve Engleske (monarh je „vrhovni guverner“). Zajedno sa nadbiskupom jorškim predsjedava Generalnim sinodom i mnogim crkvenim važnijim odborima i komisijama. Nadbiskup kenterberijski igra vodeću ulogu prilikom nacionalnih ceremonija, npr. krunisanja.
  • on je duhovni vođa Anglikanske zajednice, i kao takav je priznat kao prvi među jednakim (lat. primus inter pares) anglikanskim primatima širom svijeta.

Nadbiskup kenterberijski je i duhovni lord, odnosno član Doma lordova. On je jedan od najviših rangiranih lica u Engleskoj i jedan od najviših rangiranih ne-kraljevskih lica u Ujedinjenom Kraljevstvu.

Kenterberijskog arhiepiskopa neki nazivaju "papom anglosaksonskog protestantizma” i smatraju ga jednim od glavnih izvora engleskog globalnog uticaja.[1]

Povezano

[uredi | uredi kod]

Eksterni linkovi

[uredi | uredi kod]
  1. Nikola Žutić: Srpsko pravoslavlje i Anglikanska crkva